Srbi o uhićenju četnika optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj: ‘Oni lažnim presudama opravdavaju laž da su Srbi bili agresori’

0
Foto: Screenshot

Grčka policija privela je u ponedjeljak 59-godišnjeg državljanina Srbije za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu zbog ratnih zločina počinjenih 1991. godine, a na uhićenje je sada reagirao Miodrag Linta, predsjednik “Saveza Srba iz regije”. 

Jovana Cvetića uhitila je grčka policija nakon što je prešao granicu iz Sjeverne Makedonije na putu prema ljetovalištu u sjevernoj Grčkoj, gdje je krenuo sa suprugom i kćerkom. Hrvatska je optužila Jovana Cvetića i još niz srpskih boraca da su počinili navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva između kolovoza i prosinca 1991. godine u mjestima Voćin i Hum na području Zapadne Slavonije. Važno je naglasiti da je Jovan Cvetić sa suprugom i kćerkom putovao na odmor u Grčku 2018. i 2019. godine, kao i ranijih godina, bez ikakvih problema jer je bio uvjeren u svoju nevinost. Jovan Cvetić je rodom iz sela Donji Meljani kod Slatine, a nakon protjerivanja živi u Inđiji”, rekao je Linta.

Linta u skandaloznoj reakciji poziva srpsko ministarstvo pravde da uputi protest hrvatskom ministarstvu pravosuđa zbog uhićenja Jovana Cvetića i traži njegovo puštanje na slobodu.

“Srbija treba zahtijevati od Hrvatske da prestane s ponižavanjem i progonom bivših pripadnika oružanih snaga SFRJ i Vojske i policije Republike Srpske Krajine koji su se časno i hrabro borili za svoj narod i državu. Apsolutno je neprihvatljivo da se srpski borci zatvaraju na osnovu lažnih dokaza i lažnih iskaza svjedoka suradnika da su navodno počinili ratni zločin i da se protiv njih organiziraju montirani sudski postupci. Cilj Hrvatske je da putem uhićenja i montiranih sudskih postupaka odvraća krajiške Srbe od borbe za svoja oteta imovinska i druga prava i da donošenjem lažnih presuda opravda bezočnu laž i izmišljotinu da su JNA i krajiški Srbi bili agresori i zločinačka strana, a Hrvati žrtve i osloboditelji”, istaknuo je Linta, prenosi Pink.rs.