Srbija od subote uvodi covid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru

0
Foto: snimka zaslona/YouTube

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jučer da je epidemiološka situacija u ovoj zemlji katastrofalna te da će se od 23. listopada uvesti covid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru i to nakon 22 sata, prenosi Danas.

Brnabić je, posle sjednice Kriznog štaba, rekla da nepoštovanje mjera svi vide i da niko ne reaguje, zbog čega se krenulo u pooštrenu kontrolu.

Naglasila je da će Vlada Srbije danas na sjednici usvojiti uredbu kojom će biti moguće da pravna osoba, preduzetnik ili organizator događaja imaju pravo na ulazu u ugostiteljske objekte uz covid propusnice tražiti i dokument sa fotografijom – osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Premijerka Srbije je i objasnila šta sve spada u covid propusnice i da to nisu samo cjepiva.

“Valjana covid propusnica sa kojom ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata je potvrda o primanju druge, odnosno treće doze cjepiva. Za drugu, ona ne smije biti starija od sedam mjeseci od primanja. Tako da ako niste primili treću dozu sedam mjeseci poslije druge, neće vam biti valjan covid certifikat. Propusni može biti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ako se ne želite cijepiti, a želite boraviti u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata”, rekla je Brnabić, piše Danas.

Navela je i da antigenski testovi mogu poslužiti kao covid propusnica.

“I negativan antigenski test može služiti kao propusnica, ali on je valjan samo 48 sati. Također će biti moguće da covid propusnica bude i potvrda da ste preleželi covid u prethodnih sedam mjeseci”, rekla je Brnabić.

Medicinski dio Kriznog štaba ponovno je predložio privremeno zatvaranje kako bi se stabilizirala epidemiološka situacija, ali takva odluka nije donijeta jer nije bilo konsenzusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here