SREĆA PA NEMA ATOMSKU BOMBU!!

0
Foto: Facebook Zoran Milanović

Švicarski  list Tages-Anzeiger (TA) objavio je članak o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem ga opisuje kao provokatora, uz naslov “Srećom nema atomsku bombu”.

“Milanović je svojedobno bio socijaldemokrat, a kao premijer vodio je Hrvatsku u EU. Sada šef države usvaja populistički ton, udvara se ratnim zločincima i vrijeđa bosanske muslimane”, piše švicarski list u članku koji potpisuje njihov urednik Enver Robelli.

Članak o Milanoviću otvaraju anegdotom koja ilustrira njegov komunikacijski stil.

“Talent da nepromišljenim izjavama izazove kolutanje očima”

“Što predsjednik čita? Ovo pitanje nedavno je postavila jedna zagrebačka knjižara i organizirala događaj s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Stigao je točno na vrijeme, rukovao se i rekao da je kao tinejdžer, između ostalog, progutao djelo O demokraciji u Americi Alexisa de Tocquevillea i monumentalni roman Fjodora Dostojevskog Braća Karamazovi.

Šef države se brzo upustio u čavrljanje i u nekom trenutku izjavio: ‘Smatram da je besmisleno poticati ljude da čitaju.’ Milanović ima talenta da jednom nepromišljenom opaskom izazove kolutanje očima”, piše TA.

List navodi da se Milanović ponaša kao provokator i da od izbora za predsjednika šalje žaoke u smjeru Bosne i Hercegovine. Spominje se njegova izjava “prvo sapun, onda parfem” te se konstatira da je u Sarajevu shvaćena “kao rasistička uvreda”.

Cinična politika prema BiH

Što se tiče Milanovićeve politike prema BiH, TA piše da “čak očijuka s idejom trećeg entiteta” te spominju njegovu nedavnu izjavu o tome da rata u BiH neće biti jer “nemaju leba jesti”, koju kvalificiraju kao “ciničnu”.

Kritizira se i Milanovićeva obrana Milorada Dodika.

“S vođom bosanskih Srba Milanović se očito dobro razumije. Nakon jednog susreta s Dodikom u Zagrebu krajem listopada Milanović je rekao da je Dodik ‘najmanji problem’ u BiH. SAD gleda na to drugačije te su opasnog populista koji prijeti odcjepljivanjem Republike Srpske odavno stavili na crnu listu”, piše TA.

Podrška hrvatskog predsjednika Dodiku “budi sjećanja na 1990-e godine kada je Franjo Tuđman na jednoj večeri na salveti skicirao podjelu Bosne sa Srbijom”.

Milanović i ratni zločini

TA Milanovića optužuje i za povijesni revizionizam jer ne priznaje presude Haškog tribunala nekim bosanskim Hrvatima, a podsjećaju i da je Branimiru Glavašu vratio ratna odličja.

“Tako je Glavaš faktično rehabilitiran iako se protiv njega godinama vode sudski procesi zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u Osijeku”, smatra švicarski list.

Ističu i da je Milanović iskazao poštovanje za u Haagu osuđenog Slobodana Praljka.

Svađa s Banožićem: “Kao dva pijanca u balkanskoj birtiji”

“Trenutno se predsjednik Milanović svađa s ministrom obrane o tome tko je glavni u vojsci. Međusobno se vrijeđaju kao dva pijanca u balkanskoj birtiji. Predsjednik je ministra nazvao gaulajterom, dakle nacistom, a ministar je predsjedniku poručio da je psihijatrijski slučaj”, piše TA.

Švicarski list članak o Milanoviću završava citiranjem zagrebačkog psihijatra Hermana Vukušića koji je analizirao predsjednikovu ličnost i zaključio da je “sreća što nema atomsku bombu”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here