Srpska pravoslavna crkva sutra bira novog patrijarha! Tko će naslijediti Irineja???

0
296

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će se birati novi patrijarh SPC, 46. po redu, bit će održan sutra u kripti Hrama svetog Save sa početkom u 12 sati. .

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće nazočiti episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mjera koje je Australija uvela protiv pandemije covida -19, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisustvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno obolio od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno medijima a dio  njih  bit će smješten u Patrijaršiji, a ostali po osobnom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija koronavirusa i pogodniji uvjeti koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se provele mjere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja Srpske pravoslavne crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo  glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vrijeme za to nije ograničeno. Uvjet za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u evanđelje iz koga kuvertu sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim ždrijebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

Patrijarh srpski Irinej umro je je 20. studenog 2020. godine u 91. godini nakon što se zarazio koronavirusom.

Patrijaršijske dužnosti, nakon smrti patrijarha Irineja, preuzeo je Sveti Sinod SPC a Sinodu do izbora novog patrijarha, predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Izbor patrijarha se provodi najkasnije za tri mjeseca od dana kada je stolica patrijarha upražnjena, a kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Glasovanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kuvertu. Ona se potom zapečati i stavlja u evanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabran duhovnik, neko od uglednih monaha, koji će, kada predsjedavajući Izbornog savjeta pozove, a posle molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući  iz evanđelja jednu od tri zapečaćene koverte.

Kuvertu predaje predsjedavajućem izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopćava ime novog patrijarha.

dp/

 

 

 

 

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here