Natjecanjem za Europsko stablo godine traži se stablo s najzanimljivijom pričom. Glasanje traje od 1. do 28. veljače 2018. Prilikom glasanja odabiri se dva stabla. Glasovi zadnjeg tjedna (od 22. do 28. veljače) su tajni, što znači da broj glasova preliminiranog glasovanja neće biti dostupan na internetskoj stranici.

Svake godine deseci, pa čak i stotine tisuća ljudi, sudjeluju u natjecanju. Broj država koje sudjeluju porastao je sa 5 na 13. Rezultati će biti objavljeni na Nagradnoj ceremoniji u Bruxellesu, 21. ožujka, gdje će biti nagrađeni pobjednici.

Među finalistima Europskog stabla 2018. godine našao se i hrvatski predstavnik.

Radi se o stablu vrste Azijska platana, staroj preko 500 godina, a koje se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. O stablu piše:

Živi svjedok daleke prošlosti Trstenog. Gorostasna platana, simbol Trstenog, zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture. Osim toga, zbog svoje ljepote, raskoši, starosti i obujma turistička je atrakcija. Početkom 15. stoljeća, kapetan Florio Jakoba Antunov je donio sadnicu iz Konstantinopola te posadio je uz izvor vode. Stablo je preživjelo sve protivnike, turske haračlije, Napoleonove vojnike i ruske bojovnike zahvaljujući klimi i izvoru žive vode, te skrbi stanovništva koje je oporučno ostavljalo skrb za platanu.
Za sada ovo drvo ima preko tri tisuće glasova. I vi možete svoj glas dati OVDJE.