13 C
Split

Steroidi i lijekovi protiv ćelavosti ugrožavaju mušku plodnost

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Znanstvenici su otkrili evolutivni paradoks u čijem su središtu muškarci koji umanjuju mogućnost ostvarenja potomstva nastojeći izgledati što privlačnije.

Riječ je o uzimanju steroida, tableta za opuštanje i onih koje djeluju na smanjenje ćelavosti, a utječu na mušku plodnost, piše BBC.

Ovaj fenomen nazvan je Mossman-Paceyevim paradoksom, po znanstvenicima koji su ga prvi opisali u stručnoj literaturi.

Uzimanje steroida zbog brže izgradnje mišićne mase ili jednostavno lijekova protiv ćelavosti može uvelike negativno utjecati na muškarčevu plodnost i prouzročiti probleme parovima koji žele djecu.

“Primijetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti uistinu golemi. Trude se da izgledaju tako, trude se da izgledaju kao da su ‘vrhunac evolucije’. No u evolucijskom su smislu zapravo vrlo slabi jer, bez izuzetaka, u njihovu ejakulatu nije bilo spermatozoida”, kaže James Mossman, profesor na američkom sveučilištu Brown.

Anabolički steroidi oponašaju djelovanje muškoga hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redoviti korisnici su bodybuilderi.

“Nije li ironično da muškarci odlaze u teretanu kako bi izgledali bolje, jače i privlačnije, uglavnom da bi privukli žene, a nehotice pritom smanjuju svoj reprodukitvni potencijal”, kaže Allan Pacey sa sveučilišta u Sheffieldu.

Steroidi “varaju” hipofizu na način da testisi rade prebrzo, pojašnjavaju znanstvenici. Žlijezde reagiraju prekidom proizvodnje dvaju hormona ključnih za proizvodnju sperme – FSH i LH,

Znanstvenici kažu da se slična situacija događa i među muškarcima koji koriste lijekove za sprečavanje opadanja kose. Steroidi uglavnom mijenjaju način na koji se testosteron metabolizira u tijelu i on dokazano može ograničiti gubitak kose, ali nuspojave mogu biti ​​erektilna disfunkcija i smanjena plodnost.

Pacey upozorava da je oko 90 posto muškaraca koji su redovito koristili neki oblik anaboličkih steroida sterilno. (N1)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img