Foto: Pixabay

Od sredine rujna u primjeni su nova pravila u korištenju platnih kartica i provođenju transakcija elektroničkim putem. Pogledajte koje vam promjene donosi nova regulativa u svakodnevnom baratanju novcem.

Početkom 2018. stupila je na snagu europska Direktiva o platnim uslugama (PSD2) koja je naznačila eru ‘otvorenog bankarstva’. Nova europska pravila traže od banaka da drugim tvrtkama dopuste pristup svojim podacima na standardiziran i siguran način.

Na taj način otvoren je prostor za ulazak brojnih novih igrača na tržište financijskih usluga. Najveće promjene zahvatile su platne usluge. Osim tradicionalnih banaka, danas različit spektar platnih usluga (mobilna plaćanja, prijenos sredstava, platne kartice) nude razni financijski startupovi poput Revoluta, ali i kompanije iz drugih djelatnosti (telekomi, ICT tvrtke).

Decentralizacija bankarskih usluga otvara i osjetljivo pitanje sigurnosti, osobito prilikom provođenja platnih naloga. Kako bi se u novim okolnostima zadržala razina sigurnosti, sredinom rujna ove godine stupilo je na snagu nekoliko važnih odredbi kojima su povećani zahtjevi sigurnosti prema bankama i ostalim pružateljima platnih usluga.