Foto: Pixabay

Tuširanje hladnom vodom možda ne zvuči privlačno, ali ovaj ritual može biti koristan za vaše tijelo i um. Tuširanje hladnom vodom, barem zadnjih 30 sekundi, ubrzava metabolizam i aktivira imunološki, limfni, cirkulacijski i probavni sustav.

Bolji je od kofeina

Temperaturni šok koji osjećate zbog tuširanja hladnom vodom povećava broj otkucaja srca, što zauzvrat oslobađa i potiče cirkulaciju krvi po tijelu i oksigenira stanice što povećava vašu budnost, piše 24sata.

Smanjuje stres i potiče osjećaj sreće

Može zvučati čudno da hladan tuš može poboljšati naše raspoloženje, ali istraživanja su pokazala da su sudionici, koji su se svakodnevno tuširali hladnom vodom, bili bolje raspoloženi. Istraživači vjeruju da je ovaj pozitivan učinak posljedica toga što hladna voda povećava razinu endorfina i serotonina.

Aktivira imunološki sustav

Ako hladan tuš postane dio vaših redovnih navika, može poboljšati odgovor imunološkog sustava u borbi protiv bolesti. Otkriveno je da izlaganje hladnoći pomaže aktivirati bijele imunološke stanice u tijelu, a to su stanice koje se bore protiv bolesti.

Poboljšava cirkulaciju limfe

Regulira limfni sustav koji se sastoji od mreže žila koje pomažu tijelu da se očisti od bakterija i mikroba. Kada se tuširate hladnom vodom, te se žile skupljaju i poboljšavaju protok limfe po tijelu, ukljanjajući tako nakupljeni otpad.

Ubrzava metabolizam

Povećava aktivnost ‘smeđe masti’, metabolički aktivne vrste masti koja troši energiju. Smeđa mast, za razliku od žute, ubrzava metabolizam i tako osigurava manji rizik od pretilosti.

Smanjuje bol i ubrzava oporavak

Izlaganje tijela hladnoći jedna je od poznatih stvari koje sportaši često koriste kako bi umanjili bol i ubrzali oporavak. Vjeruje se da hladnoća smanjuje mišićni umor i bol i često se koristi za ublažavanje upale i mišićno-koštanih bolova kod stanja poput artritisa i fibromijalgije.

Poboljšava funkciju mozga

S obzirom da hladan tuš povećava razinu endorfina i serotonina, nije čudno da to također poboljšava moć mozga i kognitivne funkcije.