Stipe Božić održao vrlo zanimljivo predavanje o ekspediciji “Vlaji na Himalaji”

0

Sinoć je u Domu kulture u Dugopolju održana prezentacija putovanja ekspedicije “Vlaji na Himalaji”. Pred vrlo lijepo popunjenom dvoranom predavač je bio naš ugledni alpinist Stipe Božić. Ispričao je kako se uopće dogodila ideja za ekspediciju “Vlaji na Himalaji” i što su sve prolazili na svom putu do vrha Mera Peak. Cijelo predavanje popraćeno je slikama i video snimkama putovanja i prepričavanjem zgoda naših vlaja.

Božić je rekao kako je nevjerojatan osjećaj kada se popenjete na vrh neke planine i od tamo gledate ostale masive oko sebe. Osjećaji koji se tada proživljavaju bili su mu inspiracija da svoje prijatelje povede na slična putovanja.

Družeći se sa glumcem i povremenim planinarom Vedranom Mlikotom, rodila se ideja o ekspediciji “Vlaji na Himalaji”. Prema Božićevim riječima, Mlikota je bio taj koji je najzaslužniji za cijelu akciju, a da ne bude samo puko penjanje, ekspedicija je imala i humanitarnu notu. Penjanjem na Mera Peak, planinari su skupljali sredstva za pomoć u obnovi kuće obitelji pokojnog šerpe Ang Phua, koji je stradao donoseći čaj za Stipu Božića neposredno nakon njihovog osvajanja Mount Everesta.

Budući da ostali članovi ekspedicije nisu bili toliko iskusni penjači, Božić i Mlikota odabrali su 6764 metara visok Mera Peak. Taj  vrh u planinarskom svijetu je cijenjen, ali i primjeren penjačkom iskustvu ekspedicije. Kao pripremnu planinu odabrali su Biokovo koji u zimskim uvjetima odlično može “odglumiti” Himalajske vrhove. Nakon toga završni dio odradili su na Alpama, odnosno Monte Rosi koji je “odigrao ulogu” Mera Peaka i kojeg su svi “Vlaji na Himalaji” uspješno položili.

U Nepalu prva postaja bila im je Katmandu u kojem su se brzo priviknuli na nova životna okruženja. Nakon toga ekspedicija je nastavila za Luklu koja je više u planinama i iz koje je pogled na vrhove puno ljepši. Uvjeti na putovanju kroz Nepal bili su dosta skromni, dok sa vremenom nisu imali sreće.

Prava fešta organizirana je kada su se nakon nekoliko dana vegetarijanske hrane konačno dočepali jednog komada mesa i napravili gulaš. Također, ni sport nisu zanemarili pa su odigrali nekoliko partija “himalajskih balota” u kojima je uz Dalmatince uvjerljivo najbolji ipak bio Slovenac Viktor Grošelj – Viki.

Članovi ekspedicije “Vlaji na Himalaji” bili su uglavnom iz područja oko Zagovzda, a jedan od onih koji nije bio baš toliko blizu je i Dugopoljac Mladen Balić. Kako je rekao sam Balić, najvažnije pitanje za Mlikotu bilo je ispunjava li Balić uvjete da je vlaj, na što mu je on odgovorio da je iz Dugopolja što znači da ispunjava.

Na kraju je ova hrabra ekspedicija uspješno pokorila zahtjevni Mera Peak. Božić je rekao da nisu ni slutili do kojih razmjera su imali podršku u domovini. Istakao je kako slogan “Vlaji na Himalaji” odlično ocrtava njihovu ekspediciju budući da su vlaji, a što s ponosom ističe da je i sam, poznati kao odlični u svemu čega se dohvate.