13 C
Split

Stiže cjepivo protiv korone u obliku kapsule, učinkovito nakon prve doze?

Must Read

Premas Biotech se bavi razvojem cjepiva i tehnologija za liječenje raznih bolesti, a nedavno su objavili da u suradnji s tvrtkom Oramed Pharmaceuticals Inc. rade na razvoju oralnog cjepiva protiv covida-19. Riječ je o cjepivu u obliku kapsule koje je učinkovito već nakon prve doze.

Kako bi što prije mogli staviti svoje cjepivo na tržište, Premas, Oramed i drugi dioničari osnovali su Oravax Medical Inc. Nakon jedne doze kapsule Oravax, počela je proizvodnja antitijela u pilot istraživanju koje je provedeno na životinjama, a to ukazuje na učinkovitost ovog cjepiva.

Oravaxovo cjepivo potaknulo je i sustavni imunološki odgovor kroz imunoglobulin G (IgG), najčešće antitijelo u krvi i tjelesnim tekućinama koje štiti od virusnih infekcija, i imunoglobulin A (IgA) koji štiti dišni i gastrointestinalni trakt od infekcije.

Dosadašnji podaci pokazuju da je cjepivo sigurno, učinkovito te da stvara visoke titre neutralizirajućih antitijela, prenosi Business wire. Suosnivač i generalni direktor Premas Biotech dr. Prabuddha Kundu naveo je da ovo cjepivo može brzo napredovati u kasnim fazama kliničkih ispitivanja, a najavio je i da bi uskoro trebali biti objavljeni klinički podaci.

Izvršni direktor tvrtke Oramed Nadav Kidron kazao je da je uzbuđen jer bi njihov kandidat za cjepivo mogao pomoći da se pandemija prije okonča.

– Oralno cjepivo protiv covida-19 eliminiralo bi niz prepreka u distribuciji cjepiva i omogućilo bi ljudima da cjepivo primjenjuju sami kod kuće – kazao je Kidron, navodeći da će to ujedno biti ključna prednost cjepiva u obliku kapsule ako se protiv covida-19 bude trebalo cijepiti svake godine.

dp

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Dragovoljci u vrijeme korone umiru od tumora, a Ministarstvo branitelja i dalje pere ruke kao Poncije Pilat

Kninski branitelj Tomilsav Čolak nedavno je poslao  priopćenje nakon što je na području Šibensko-kninske županije preminuo još jedan dragovoljac...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img