Foto; Screenshot YouTube

U srijedu je šef Wagnera Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći. Smrt čovjeka koji je ponizio Putina nije iznenađenje za većinu analitičara, no postavlja se pitanje – može li njegova plaćenička skupina preživjeti bez njega?

Nakon “pohoda na Moskvu” prije dva mjeseca, šef CIA-e William Burns izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin “neće dugo čekati na osvetu”, piše. 

I dok detalji o tome što se točno dogodilo neposredno nakon smrti vođe plaćenika u zrakoplovnoj nesreći ostaju nejasni, ono što je jasno jest da je Wagner – organizacija koju je osnovao Prigožin – prije svega geografski podijeljena, a sada i obezglavljena, piše Guardian.

S Wagnerovom istaknutom ulogom u ruskim vojnim operacijama u Ukrajini uvelike smanjenom nakon marša na Moskvu, koji je osramotio Putina i Kremlj, činilo se – makar i na trenutak – da Prigožin pokušava povratiti neki utjecaj operacijom u Africi, po nalogu Kremlja.

Prigožin je prvo dao izjavu da podržava državni udar u Nigeru, a neki analitičari su njegove riječi protumačili kao podsjetnik da je Wagner svojedobno služio ciljevima Kremlja.

Ovog je tjedna prvi čovjek plaćeničke skupine objavio video negdje iz Afrike, u uniformi i s puškom, sugerirajući da je možda pronašao novu ulogu i da su mu prethodni “grijesi” oprošteni.

U videu je Prigožin pokušao regrutirati nove ljude za operacije u Africi, a također je pozvao investitore iz Rusije da ulože novac u Srednjoafričku Republiku preko Ruskog doma, kulturnog centra u glavnom gradu te afričke države.

Kako nagađa Guardian, moguće je da je Prigožin letio iz Afrike natrag u Moskvu, s drugim vođama Wagnera, kada je njegov zrakoplov pao sjeverno od glavnog grada. Ipak, uzroci pada aviona do objave ovog teksta nisu poznati.

Poginuo i Utkin

Prigožin nije bio jedini koji je poginuo u incidentu. S njim je na letu bio Dmitrij Utkin, jedan od njegovih najbližih saveznika i još jedna ključna osoba u Wagneru.

Foto: Facebook

Bivši časnik GRU-a (Ruska obavještajna agencija) i plaćenik koji je bio aktivan u Siriji čuvajući naftna polja, bio je uključen u organiziranje Wagnerovog konvoja koji se pokušao odvesti do Moskve.

U oborenom zrakoplovu bio je i Valerij Čekalov, šef sigurnosne službe u Wagner grupi. Čekalov je bio odgovoran za sva Prigožinova kretanja, transportnu logistiku i jedini je znao točno kada i gdje je Prigožin.

Javnosti je postao poznat prošle godine, kada mu je većina zapadnih zemalja, koje podržavaju Ukrajinu, uvela sankcije zbog rata i podrške Rusiji.

Više nema Wagnera kakav je konstituiran

Jasno je da Wagnera, kakvog je nekoć bio konstituiran, više nema.

Prema posljednjim izvješćima, stotine Wagnerovih boraca koji su prognani u vojne vojarne u Bjelorusiji počeli su napuštati tu zemlju, neki nezadovoljni nižim plaćama, drugi jer su željeli biti aktivni u zapadnoj Africi. Tamošnje snage smanjile su se u broju s preko 5000 vojnika za otprilike četvrtinu.

U samoj Rusiji Wagnerove operacije bile su pauzirane posljednja dva mjeseca jer se činilo da Prigožin i njegovi saveznici traže novu ulogu u sjeni Putinova nezadovoljstva.

A budući da je Wagner napustio Ukrajinu nakon što je svoje vojnike rasporedio kao topovsko meso u bitci za Bakhmut (na što se Prigožin često žalio i upirao prstom u Kremlj), možda je najveće pitanje može li paravojna formacija nastaviti djelovati u bilo kakvom održivom obliku u afričkim zemljama, u kojima je i ranije djelovala i od kojih je imala veliku materijalnu korist.

Iako su se već spominjala imena koja bi možda mogla zamijeniti Prigožina, a biti više po ukusu Kremlja, daleko je od toga hoće li itko od njih moći ući u njegove cipele.

Velik dio Wagnerovog afričkog carstva oslanjao se na beskrupulozne veze koje su Prigožin i njegovi bliski suradnici godinama kovali.

Bilo je nagovještaja, primjerice, da je Wagner pritekao u pomoć vojnoj hunti u Maliju, što je potez koji je pridonio odluci Francuske da prekine tamošnju vojnu operaciju koja je trajala gotovo desetljeće.

“Ovo je kraj Wagnera kakvog poznajemo”

I dok se Kremlj u posljednje vrijeme sve izravnije “udvara” vojnim čelnicima zemalja u samom Sahelu, Prigožin je marljivo razvijao osobne odnose s vođama vojnih udara i korumpiranim političarima i biznismenima, piše Guardian.

Kao što je bivši vicemaršal Sean Bell, sada vojni analitičar, sugerirao Sky Newsu u lipnju, nakon Wagnerovog marša na Moskvu – bez Prigožina, Wagner je ništa.

“Ako je Wagnerova grupa Jevgenij Prigožin, onda će teško preživjeti. To je kraj Wagnera kakvog ga poznajemo”, rekao je.