foto: Shutterstock

Ako vas bune pojmovi dezodorans i antiperspirant, to je potpuno razumljivo. Zato u nastavku otkrivamo koja je razlika između ta dva proizvoda i što možete učiniti ako se prekomjerno znojite ili imate osjećaj da proizvod koji koristite više nije djelotvoran.

Dezodorans koristi sastojke koji prikrivaju ili neutraliziraju prirodni miris vašeg znoja, poput sode bikarbone. S druge strane, antiperspiranti koriste aluminijev klorid kako bi blokirali lojne žlijezde i spriječili ispuštanje znoja. To ne samo da održava vaše pazuhe suhima već zaustavljanjem znoja možete zaustaviti i širenje neugodnih mirisa. Neki ljudi smatraju da proizvode više tjelesnog mirisa i znoja od drugih, stoga se drže proizvoda na bazi aluminija.

Ako se, pak, pretjerano znojite tijekom ovih vrućih dana, evo nekoliko koraka koji mogu pomoći.

1. Pregledajte proizvod koji koristite

Je li to dezodorans ili antiperspirant? Ako se radi o dezodoransu, možda biste trebali razmisliti o prelasku na antiperspirant.

Već koristite antiperspirant? Provjerite oznaku, jer postoje različite jačine. Razmislite o prelasku na proizvod na recept, koji će sadržavati više razine aluminijeva klorida.

2. Koristite proizvod ispravno

Nanesite antiperspirant navečer prije spavanja, i to na suhu kožu.

Antiperspiranti će bolje funkcionirati ako se koriste noću. Ti proizvodi djeluju tijekom 24 sata i može im trebati malo vremena da postanu učinkoviti.

3. Razmotrite vanjske čimbenike

Postoji mnogo razloga zašto biste se mogli pretjerano znojiti. Stres, tjeskoba ili konzumiranje određenih lijekova – sve to može utjecati na znojenje.

No, možda biste trebali posjetiti svog liječnika kako biste isključili medicinske uzroke.

4. Posjetite dermatologa

Ako i dalje ne znate zašto u posljednje vrijeme imate problema s intenzivnim znojenjem i neugodnim mirisom, zakažite sastanak s dermatologom, koji vam može pomoći u pronalaženju rješenja, prenosi Index.