Znate li zašto svaka aluminijska folija ima sjajnu i mat stranu?

0
Foto: Morgufile

Često se raspravlja o tome zašto svaka aluminijska folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu te koju zapravo treba koristiti za kuhanje.

Kad je u pitanju kuhanje, možete odahnuti – nema prave strane aluminijske folije koja bi se trebala koristiti. Obje su strane jednako učinkovite u zagrijavanju hrane.

Zašto onda alu folija ima različite strane? Stručnjaci kažu da se radi o proizvodnom procesu i da do toga dolazi zbog zagrijavanja te rastezanja folije. Dva sloja folije se spajaju i valjaju istovremeno jer bi se u suprotnom slomila.

“Kad folija dođe u kontakt s drugim slojem, nastaje mat strana. Sjajna strana je ona koja nije bila u kontaktu s drugim slojem. No, učinak je na obje strane isti”, kažu stručnjaci iz tvrtke Reynolds Kitchens.

Mnogi su zabrinuti zbog utjecaja aluminija na zdravlje jer se kuhanjem u aluminijskoj foliji čestice unose kroz hranu. Ipak, stručne institucije su zaključile da tako male količine ne predstavljaju opasnost za zdravlje, ali ako ste zabrinuti, radije odaberite nešto drugo za kuhanje umjesto aluminijske folije, prenosi Family Handyman.