Što koristimo od novih tehnoloških rješenja u automobilima? Vrlo malo…

0
Foto: Unsplash

Nedavno objavljeno istraživanje J.D. Powera otkrilo je da mnogi vlasnici novih automobila nemaju interesa koristiti neke tehnologije u automobilu

J D. Power, tvrtka za analizu podataka i informiranje potrošača iz SAD-a, u istraživanju otkriva da je više od trećine naprednih tehnologija u novim automobilima koristilo manje od polovice vlasnika tijekom prvih 90 dana vlasništva vozila. Prema studiji, 61 posto ispitanika reklo je da nikada nije koristilo tehnologiju digitalnih trgovina u vozilima, dok 51 posto kaže da za to nema niti potrebe.

– Cijene novih vozila su nikada više, djelomično i zbog povećane razine sadržaja u njima – rekla je izvršna direktorica u J.D. Poweru Kristin Kolodge, a mnogi od tih sadržaja se ne koriste.

Također, mnoge tehnologije ne funkcioniraju ona kako su to naveli proizvođači i korisnici s njima imaju puno problema. Tehnologije upravljanja pokretima u unutrašnjosti donosi puno problema, vlasnici prijavljuju 41 problem na 100 vozila. Da bismo to stavili u perspektivu, tehnologija vožnje s jednom papučicom nekih električnih vozila dobila je vrlo visoku razinu zadovoljstva, a vlasnici su prijavili i samo 8 problema na 100 vozila.

Tesla ima neslužbeno najveći rezultat u studiji, dobivši na Innovation Indexu rezultat od 668 na ljestvici od 1000 bodova, ali kako proizvođač automobila ne dopušta J.D. anketiranja vlasnika u 15 odabranih država SAD -a, njegov rezultat nije služben. Zato je Genesis bio ukupno prvi u premium segmentu s ocjenom 634. Slijedio je Cadillac s 551, Volvo s 550, BMW s 545 i Mercedes-Benz s 523. Hyundai je prvi u naj masovnijem tržišnom segmentu s ocjenom 519,  ispred Kie sa 510, Nissana s 502, Subaru s 499 i GMC -a s 498.

J D. Powerova Studija indeksa tehnološkog iskustva temelji se na odgovorima 110.827 vlasnika vozila iz 2021., koji su ispitani nakon 90 dana vlasništva vozila. Studija razmatra razinu usvojenosti novih tehnologija za svaku marku te izvrsnost u primjeni. Također se ispituje koliko se vlasnicima sviđa tehnologija i koliko problema imaju kada ih koriste, piše Revija HAK

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here