Za plaćanje metroa u Moskvi dovoljan će biti – pogled!

0
Foto: Snimka zaslona/YouTube

U Moskvi je lansiran novi sustav naplate korištenja podzemne željeznice koji je baziran na – prepoznavanju lica.

Prema riječima Maxima Liksutova, prvog čovjeka odjela za prijevoz glavnog grada Rusije, Moskva je prvi grad na svijetu u kojem se koristi takav sustav naplate na tako velikom nivou.

Oni koji žele koristiti ovakav, za mnoge i kontroverzan sustav naplate nazvan Face Pay, morat će prvo putem aplikacije moskovskog metroa poslati svoju sliku te je povezati sa svojom iskaznicom za prijevoz i bankovnom karticom. Nakon toga, prilikom ulaska na stanice podzemne željeznice više neće morati koristiti bankovne kartice, pokaz ili kartu, već će samo pogledati na kameru instaliranu iznad ulaza i nasmiješiti se. Kamere, odnosno sustav trebali bi prepoznati lice i povezati ga s osobnim podacima i bankovnom karticom s koje će se naplatiti novac za kartu.

Kada je u pitanju korištenje biometrije, a pogotovo prepoznavanja lica, postavljaju se brojna pitanja o privatnosti korisnika i njihovih osobnih podataka, na što upozoravaju ruske organizacije za digitalnu privatnost korisnika. No te kritike iz odjela za transport odbacuju te kažu da će svi podaci biti sigurni i zaštićeni pa nema razloga za strah.

Sustav Face Pay naplaćivanja prepoznavanjem lica koristit će se na svim stanicama moskovskog metroa, a oni koji žele koristiti drukčije načine plaćanja kakvim su plaćali do sada, moći će ih koristiti i dalje, bez potrebe za skeniranjem lica, piše msn.com

T.R.I

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here