Što ne stane u poštanski sandučić, preuzimati ćete u poštanskim uredima.

0

Hrvatska pošta upozorava kako će od ovog tjedna sve pošiljke koje ne stanu u poštanski sandučić biti moguće podići u poštanskim uredima te dodaju kako su počele otpreme velikog broja pošiljaka iz Kine

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za korisnike. Od ovog će tjedna pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u poštanski sandučić ili za njih nije plaćena dostava na adresi, biti posebno naznačene na novim obavijestima.
“Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu. Obavijest je jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke”, priopćili su iz Hrvatske pošte.

Dodaju kako se najčešće radi o artiklima koji su naručeni u internetskim trgovinama. Većina njih pristiže iz Kine, a posebno će se označavati samo one pošiljke za koje pošiljatelj ne plaća isporuku, odnosno dostavu na ruke korisnika.

“Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci”, navode iz Hrvatskih pošta.
Paketi stoje mjesecima

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici, navode te dodaju kako u međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. “Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci te će uskoro biti otpremljene primateljima”, poručili su iz Pošte.

 

dp/foto HP