Što stalno gledanje u ekran čini vašem tijelu i mozgu?

Znali ste da je štetno, ali…

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
Često gledate u ekran? Pogledajte što to zapravo čini vašem mozgu i tijelu.

Ako ste jedan od onih koji zarađuju za život sjedeći u uredu ispred nekakvog ekrana, najnovija studija University of California u Los Angelesu bi vas mogla možda neugodno iznenaditi.

Iako je već svojevrsna javna tajna da svakodnevno sjedenje pred ekranom u trajanju od više sati nije pretjerano dobro za zdravlje, studija koju je objavio Plos pokazala je kako sjedilački način života utječe na debljinu sljepoočnog moždanog režnja, a taj režanj je odgovoran za pamćenje.

Naime, u studiji koja je provedena nad 35 ljudi u dobi od 45 do 65 godina, kod osoba koje su provodile više sati dnevno pred ekranom tjedan dana prije istraživanja, primijećena je tanja struktura režnja.

Iako znanstvenici nisu mogli potpuno potvrditi kako je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli da neaktivni način života može dovesti do demencije i kognitivnog pada u kasnijoj dobi, a zato što je neaktivnost već povezana s bolestima srca, rakom debelog crijeva i dijabetesom.

Znanstvenici zato poručuju svima kako bi se trebali što više tjelesno aktivirati ako žele smanjiti šansu od gore navedenih bolesti te navode da je aktivnost najbolji preventivni lijek za Alzheimerovu bolest.

Još nešto je strahovito bitno. Kad smo zadubljeni u na ekranu trepćemo 5-7 puta manje, što čini da se stvara bitno manje suza, stoga mogu se iskusiti poprilične smetnje peckanja, crvenila i osjećaja suhoće. Također, neprestano dugo gledanje u ekran na udaljenosti od 30 do 60 cm ne dozvoljava oku mijenjanje fokusa gledanja, što nije baš prirodno stanje.

Kako si možemo pomoći? Pokušajte svjesno svakih 50-tak minuta ustati, prošetati i usmjeriti pogled kroz prozor u daljinu, po mogućnosti u prirodu.

SourceGeek.hr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img