13 C
Split

Što učiniti kad dođe do pregrijavanja motora?!

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Najgore je kad nam se kvar na automobilu dogodi tijekom dužih putovanja, s cijelom obitelji u vozilu, prtljagom i željom da se odmorimo za godišnji odmor. O jednom od čestih problema govori mehaničar u sustavu HAK-a, zaposlenik AMK Maksimir Ivan Sinković:

– Jedan od čestih problema, koji se može dogoditi prilikom putovanja ili vožnje u kolonama je pregrijavanje motora. To se u pravilu najčešće dogodi na mjestima na kojima to najmanje želimo, autocesti ili na nekom mjestu gdje se nemamo kamo skloniti.  Ako se ipak nađete u takvoj situaciji evo nekoliko savjeta. Kada kazaljka temperature uđe u crveno polje pogrešno je odmah ugasiti motor, jer tada prestaje cirkulacija rashladne tekućine (antifriza, motornog ulja) te se stvori visoka temperatura, koja može dovesti do oštećenja motora. To posebno vrijedi za turbomotore jer se turbina hladi uljem, a radi na visokoj temperaturi.

Što učiniti?

– Poželjno je, ako je to moguće, da se motor ostavi da radi u leru te da se isključi klima. Ako nemate malu djecu u autu uključite grijanje i ventilator namjestite na najveću brzinu, tako ćete značajno rashladiti motor. Ako je moguće otvoriti poklopac motora. Nikako ne otvarati čep rashladne tekućine, jer tekućina je pod visokim tlakom a temperatura rashladne tekućine je visoka pa bi kod naglog otvaranja čepa moglo doći do ozbiljnih opeklina. U slučaju da nemate kazaljku za temperaturu i da vam je auto zakuhao, odnosno počeo izbacivati rashladnu tekućinu, treba odmah ugasiti motor. Zato prije svakog duljeg putovanja treba provjeriti stanje i količinu rashladne tekućine i nivo ulja u motoru. (Revija HAK)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img