Psihologinja Hana Hrpka s Hrabrog telefona odgovara na pitanje roditelja o vremenu pred ekranom tijekom školskih praznika.

Pitanje: Koja je vaša preporuka – na koliko sati dnevno ograničiti igranje igrica i gledanje televizije tijekom školskih praznika? Kakve sadržaje ponuditi djeci kako bi ispunili slobodno vrijeme koje provode unutra, koje bi oni inače najradije proveli uz TV ili računalo?

Odgovara Hana Hrpka, prof. psihologije, predsjednica Udruge Hrabri telefon:

Školski praznici su izazovno vrijeme za roditelje koji i dalje rade, a djeca provode više slobodnog vremena kod kuće te im je potrebno ponuditi dodatne sadržaje.

Ekrani su neizbježan dio svakodnevice svakog djeteta te je važno da roditelji potiču djecu da internet koriste kako bi usvojili nova znanja te komunicirali sa stvarnim prijateljima. Važno je da roditelji prilikom određivanja vremena provedenog pred ekranima uzmu u obzir djetetovu dob, poticajnost i primjerenost sadržaja kojima je dijete izloženo kao i djetetovo znanje o sigurnom korištenju tehnologije. Osim toga, važno je da vrijeme provedeno pred ekranima bude uravnoteženo s drugim područjima djetetova života, kao što su vrijeme provedeno u igri s vršnjacima ili uključivanje u kućanske obveze.

Djeca do druge godine pred ekranima ne bi uopće smjela provoditi vrijeme, dok se vrijeme pred ekranima za predškolsku djecu prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ograničava na dva sata dnevno. Starija djeca u aktivnostima koje nisu povezana s učenjem ne bi smjela provoditi uz male ekrane više od nekoliko sati dnevno.

Roditelji djeci mogu ponuditi druge sadržaje poput različitih kreativnih igara, koje dijete može igrati u društvu ili samostalno. Također je važno da roditelji ostave prostora djeci za vrijeme kada će im i biti dosadno jer se upravo tada razvija dječja kreativnost i mašta. Dijete umjesto pred ekranima može također provoditi vrijeme uigri s vršnjacima, u aktivnostima čitanja, pisanja ili crtanja. Također je važno da roditelji, kada provode vrijeme djecom, izađu u prirodu te i sami provedu vrijeme s djecom bez korištenja mobitela ili drugih tehnologija.