Kada govorimo o balkonu okrenutom prema jugu, podrazumijevamo da nema ni malo sjene. Dakle, sunce na njemu prži cijeli dan. Bez obzira na to, postoji cvijeće pa ćak i povrće i voće koje će uspijevati na takvom balkonu. Naravno, bit će im potrebno više pažnje, posebno što se tiče zalijevanja i prihranjivanja.

Imajte na umu da se posude u kojima su biljke pregrijavaju pa nije loše da budu bijele boje. Zemlju stabalcima možete prekriti drvenim malčem ili kuglicama kako bi se spriječilo isparavanje vlage. Biljke će zahtijevati više zalijevanja, čak i dva puta dnevno. Zalijevajte ih odstajalom vodom ili, ako je direktno iz slavine, ujutro hladnom, a navečer mlakom.

Biljke na južnoj strani balkona zahtijevat će i više gnojiva jer će više cvjetati pa ih prihranjujte svakih 10 do 14 dana.

Na sunčanoj strani se mogu uzgajati sve biljke koje ne zauzimaju puno prostora i vole sunce. Također, biljke koje obično rastu u djelomičnoj sjeni, uspjet će na ovakvom mjestu ako im možete pružiti hlad u popodnevnim satima.

Cvijeće

Cvijeće koje trpi puno sunca su karanfili (Dianthus), pelargonija (Pelargonium), petunija (Petunia), verbena (Verbena officinalis), kadifa (Tagetes), noćna frajla (Mirabilis jalapa), krizanteme (Chrysanthemum) i ruže (Rosa). Vrućinu i nedostatak vode odlično trpe bugenvilija (Bougainvillea) i prkos (Portulaca grandiflora).

Ako imate mjesta, možete posaditi hibiskus (Hibiscus), vrni sljez (Altheaea rosea) i oleander (Nerium oleander). Također i plumeriu (Plumeria), jasmin (Jasminum officinale), gardeniju (Gardenia).

Začinsko bilje

Na južnoj strani će uspijevati svaka vrsta bosiljka i peršina. Možete uzgajati i kopar, ružmarin, kadulju i lavandu kojima treba malo veća posuda. U manjim posudama možete uzgajati origano, majčinu dušicu, borač, vlasac i mentu. Uzgoj stabla curryja je također moguć ako imate više prostora jer mu treba veći lonac.

Povrće

Uzgoj povrća na sunčanom balkonu je jednostavan. Ondje će uspijevati sve lisnato povrće kao što su salate, ali i kelj, raštika. Sunce vole i rajčica, paprika, patlidžan te krastavci, mahune, tikvice, mrkve i rotkvice.

Voće

Možete uzgajati bilo koje patuljasto stablo. Sve citrusne sorte rast će dobro na suncem okupanom balkonu. Također, na jugu će odlično uspijevati i masline.