HSP Dugopolje polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježilo 120. obljetnicu rođenja bl. Alojzija Stepinca

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Jučer je diljem Hrvatske obilježena 120. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Viktora Stepinca.

Ovaj omiljeni hrvatski blaženik, nadamo se uskoro i svetac, rodio se 8. svibnja 1898. u Brezarićima, kao peto dijete Josipa i Barbare. Za svećenika je zaređen 16. listopada 1930. godine, a tri godine nakon toga postaje nadbiskup zagrebački. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Stepinac je 12. siječnja 1953. kreiran kardinalom.

Povodom obilježavanja obljetnice rođenja bl. Stepinca, izaslanstvo HSP Dugopolje položilo je cvijeće i svijeće kod spomenika podignutom blaženiku u čast.

– HSP Dugopolje je kao jedina politička stranka koja djeluje u našoj općini polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom, obilježila 120. obljetnicu rođenja blaženog Alojzija Stepinca kod spomenika dignutog njemu u čast u Dugopolju. Izaslanstvo je predvodio Ivica Radošević predsjednik podružnice. HSP Dugopolje želi i na ovaj način prisjetiti se ovog u hrvatskom narodu omiljenog blaženika, koji je svoju svećeničku i biskupsku službu posvetio očuvanju Katoličke crkve u Hrvatskom narodu i Hrvatskog naroda u teškim vremenima komunističke diktature. Izražavamo vjeru da će u skoro vrijeme Papa Franjo blaženog kardinala Alojzija Stepinca proglasiti svetim. – rekli su iz izaslanstva HSP-a.

Poznato je da je našeg blaženika krasila susretljivost prema siromašnima i ljubav prema onima koji trpe, pogotovo u to ratno vrijeme progonjenima bilo zbog vjere ili rase. Na njegov poticaj 25. studenoga 1931. utemeljuje se Caritas zagrebačke nadbiskupije koji je pomagao ne samo ugroženim Hrvatima nego i svima drugima: Srbima, Židovima, Slovencima, Poljacima itd. Nadbiskup Stepinac bio je vrlo aktivan u pomaganju Židovima, te ustrajan u borbi protiv svih vrsti rasnih diskriminacija.

Sveto je umro 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže “ex aerumnis carceris” – od “zatvorskih tegoba”, ali moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: “Oče, budi volja tvoja!”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img