Jučer je diljem Hrvatske obilježena 120. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Viktora Stepinca.

Ovaj omiljeni hrvatski blaženik, nadamo se uskoro i svetac, rodio se 8. svibnja 1898. u Brezarićima, kao peto dijete Josipa i Barbare. Za svećenika je zaređen 16. listopada 1930. godine, a tri godine nakon toga postaje nadbiskup zagrebački. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Stepinac je 12. siječnja 1953. kreiran kardinalom.

Povodom obilježavanja obljetnice rođenja bl. Stepinca, izaslanstvo HSP Dugopolje položilo je cvijeće i svijeće kod spomenika podignutom blaženiku u čast.

– HSP Dugopolje je kao jedina politička stranka koja djeluje u našoj općini polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom, obilježila 120. obljetnicu rođenja blaženog Alojzija Stepinca kod spomenika dignutog njemu u čast u Dugopolju. Izaslanstvo je predvodio Ivica Radošević predsjednik podružnice. HSP Dugopolje želi i na ovaj način prisjetiti se ovog u hrvatskom narodu omiljenog blaženika, koji je svoju svećeničku i biskupsku službu posvetio očuvanju Katoličke crkve u Hrvatskom narodu i Hrvatskog naroda u teškim vremenima komunističke diktature. Izražavamo vjeru da će u skoro vrijeme Papa Franjo blaženog kardinala Alojzija Stepinca proglasiti svetim. – rekli su iz izaslanstva HSP-a.

Poznato je da je našeg blaženika krasila susretljivost prema siromašnima i ljubav prema onima koji trpe, pogotovo u to ratno vrijeme progonjenima bilo zbog vjere ili rase. Na njegov poticaj 25. studenoga 1931. utemeljuje se Caritas zagrebačke nadbiskupije koji je pomagao ne samo ugroženim Hrvatima nego i svima drugima: Srbima, Židovima, Slovencima, Poljacima itd. Nadbiskup Stepinac bio je vrlo aktivan u pomaganju Židovima, te ustrajan u borbi protiv svih vrsti rasnih diskriminacija.

Sveto je umro 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže “ex aerumnis carceris” – od “zatvorskih tegoba”, ali moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: “Oče, budi volja tvoja!”.