13 C
Split

Što znači rast kreditnog rejtinga za građane?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sve tri velike agencije za kreditni rejting u ovoj godini podigle su svoje ocjene za Hrvatsku.

Najprije je Standard & Poor’s krajem ožujka, nakon više od šest godina, vratio naš rejting u investicijsku kategoriju BBB-/A+ zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku. Slijedio je Moody’s, potvrdivši špekulativni rejting Hrvatske Ba2 te poboljšavši prognozu iz stabilne u pozitivnu.

Sad je i Fitch podigao svoju ocjenu, a glavni razlog za to ponovno je ostvarenje suficita državnog proračuna u prošloj godini.

‘Odluka Fitcha pozitivna je vijest. Time se smanjuje rizik zemlje, što je jedna od glavnih komponenti u formiranju kamatnih stopa. Onim građanima koji su zaduženi kod banaka to će još malo smanjiti kamatni dug. Naravno, samo onima koji imaju ugovorene promjenjive kamatne stope‘, kaže Damir Novotny za tportal.

Ipak, on ne očekuje veliko sniženje kamatnih stopa jer su, smatra, banke već anticipirale tu pozitivnu promjenu kreditnog rejtinga Hrvatske.

‘Neko veliko snižavanje kamatnih stopa ne treba očekivati ni kod građana, a posebno ne kod poduzeća i obrtnika’, smatra Novotny.

Ono što je za njega još značajnije jest to što se Hrvatska, nakon pozitivne ocjene Fitcha, vraća na kartu mogućih odredišta za velike investicije industrijskih korporacija.

‘Time se vraćamo u krug zemalja poput Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Bugarske. Na njihovim se primjerima pokazalo da industrijski investitori stvaraju nova radna mjesta. To bi zaustavilo iseljavanje stanovništva, a možda i potaklo na povratak onih koji su već emigrirali na Zapad’, smatra Novotny.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img