Stožer donio osam novih odluka. Provjerite koje su sve promjene

  0
  Foto: Snimka zaslona

  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite donio osam novih odluka na nacionalnoj razini. “Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obveza posjedovanja COVID potvrda ili testiranja na koronavirus.

  Ove odluke odnose se na uvođenje propisane posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja za zaposlenike u zdravstvenom sustavu i kod prijave pacijenata te za zaposlenike u djelatnostima socijalne skrbi i to, ako nemaju EU COVID potvrdu, uz obvezu testiranja najmanje dva puta u sedam dana. Svi koji imaju digitalnu COVID potvrdu ne moraju se testirati”, kazao je Božinović.

  Prilikom dolaska na posao zdravstveni djelatnici ili pacijenti, njihova pratnja te zaposlenici u socijalnoj skrbi moraju EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz predočiti ovlaštenoj osobi poslodavca.

  Tko može predočiti drugi dokaz?

  “Ovdje treba napomenuti da odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji zbog opravdanog razloga ne mogu dobiti EU COVID potvrdu, tj. oni koji su preboljeli COVID, a dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa posljednjih devet mjeseci, koji su u obitelji imali COVID bolesnike i s kojima su imali kontakt, a bolest im nije dijagnosticirana laboratorijskim testom te su zbog toga proglašeni ‘vjerojatnim slučajevima’, oni kojima je bolest dijagnosticirana PCR testom prije više od šest mjeseci, a manje od devet mjeseci, i oni koji su preboljeli bolest a ona im je dijagnosticirana brzim antigenskim testom, PCR-om ili su bili vjerojatan slučaj, a cijepljeni su jednom dozom unutar osam mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od devet mjeseci od primitka prve doze”, kazao je ministar. 

  Odlukama je, kazao je Božinović, navedeno i kojim se dokumentima dokazuje svaki navedeni slučaj. To je potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite, a na temelju brzog antigenskog testa ili medicinske dokumentacije te nalazom PCR testa, kao i potvrdom o primitku jedne doze cjepiva.

  Božinović je naglasio da se vodilo računa da se nikome ne onemogući zdravstvena zaštita, pa tako pacijenti dokaze ne moraju pružati kada se radi o hitnim slučajevima, zdravstvenoj skrbi zbog sumnje na COVID-19 ili potvrđene bolesti te prilikom pružanja usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

  “Doneseno je i pet odluka kojima se do 15. listopada produljuju epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko granice, s tim da se kod odluke na granicama produljuje rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana”, kazao je Božinović.