Foto: Pixabay

Uskoro kreće novi, treći poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren od 10. rujna 2019. godine. Prošli je tjedan to najavio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

– 10. rujna banke predaju APN-u zahtjeve koje su prije obradile s građanima i obiteljima koje imaju potrebu za domom, odnosno riješiti svoje stambeno pitanje. Već sada se sve može dogovarati s bankama – poručio je ministar jutros u emisiji HRT-a “Dobro jutro, Hrvatska”, dodavši da su kamatne stope u prosjeku od 2,19 posto (koja je najniža kamatna stopa Hrvatske poštanske banke) do 3,75 posto. Popis je dostupan na stranicama ministarstva.

– Mislim da nikad dosad u povijesti Hrvatske nisu bile toliko niske kamatne stope za stambene kredite – dodao je ministar graditeljstva. 

Pojasnio je i što sve zainteresirani za stambene kredite mogu učiniti, kako prikupiti dokumentaciju te koju.

– Prvi uvjet je da su mlađi od 45 godina. Zatim potreba za stanom, ako nemate riješeno stambeno pitanje, ili ako imate a premali vam je stan ili kuća, možete tražiti. Onda se u roku od dvije godine taj stan ili kuća u kojoj trenutno živite treba prodati – pojasnio je.

Objašnjava i proceduru:

– Idete najprije u banku vidjeti koliko ste kreditno sposobni, tražite stan, tražite kuću koju želite kupiti. Ako želite graditi kuću treba imati građevinsku dozvolu – napomenuo je, pojasnivši da je uvjet za kupnju stana uporabna dozvola, a za kuću građevinska. Sve ostalo dogovara se u banci.

– Pet godina država subvencionira vašu ratu kredita od 30 do 51 posto, ovisno gdje gradite kuću, gdje ste kupili kuću. Za svaku mjesečnu ratu koju plaćate, ako ju plaćate 3.000 kuna, a imate 30 posto subvencije, znači oko 1.000 kuna daje država, a oko 2.000 kuna vi. I to vam pet godina plaća država. Ukoliko se rodi dijete u obitelji za vrijeme plaćanja te subvencije, subvencija se produžuje za dvije godine, s pet na sedam, za dvoje djece na devet. A ako već imate dijete, onda se produljuje s pet na šest. Ako je troje djece, onda osam godina mi plaćamo tu subvenciju od 30 do 51 posto – rekao je Štromar, dodavši da je to prava demografska mjera. 

Rekao je i da se do sada u 5.300 obitelji koje su riješile svoje stambeno pitanje na ovaj način 2017. i 2018. već rodilo više od 750 djece.