Suvlasnik Građe optužen jer je ‘nabubao‘ provalnika i vezao ga za stup kod Fife. Njegova supruga je šokirana: Ugrozio nam je djecu, a mi smo ga po zakonu trebali ponuditi Coca-Colom!

0
Foto: Dugopolje.org

Poznat je kao suvlasnik solinske “Građe”, sa suprugom Renatom suvlasnik je i četiriju hotela u samom centru Splita, a sada je zaradio optužnicu po kojoj je 7. svibnja 2020. godine, oko 8.30 sati ujutro, kod crkve sv. Frane udarao okorjelog lopova, te ga je do dolaska policije električnim kabelom svezao za – stup tende konobe “Fife”. 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu Josipa Mijića tereti za nasilničko ponašanje i time šalje poruku da se pravda ne smije uzimati u svoje ruke.

Odvjetništvo u optužnici navodi i da je Mijić narušio dostojanstvo osobe inicijala D.D., misleći na provalnika. 

Mijić očito nije bio nježne ruke prema dvojici provalnika iz Zagreba, nakon što su mu upali u kuću na Soluratu, gdje se nalazi i njegov hotel “Galeria Valeria”, a sljedećeg jutra ga i fizički napali kad je izišao iz kuće. Za vrijeme provale u objektu su, osim Mijića i supruge, bila i njihova djeca, koja inače žive u SAD-u.

Renata Mijić kazala je da joj je policija nakon tog događaja rekla da novinarima ne smije davati izjave, ali ipak nam je rekla sljedeće: 

– Iznenadili ste me informacijom da je podignuta optužnica protiv mog supruga. Znam da zakon kaže, to sam doznala tek nakon tog događaja, da ne smijete braniti svoje, pogotovo ako su vam obitelj ili imovina ugroženi, već da provalnika morate još i počastiti Coca-Colom – ironično će.

–  Znači, vi mi provalite i ja vas moram pustiti da radite što hoćete jer sam vam u suprotnom narušila dostojanstvo – tako ispada – kazala je dalje i dodala da ne voli da joj se djeca sjećaju tog događaja, pogotovo pred božićne blagdane.

Naglašava da je zaštitarska tvrtka sve snimke nadzornih kamera dostavila policiji i da se iz tih snimki vidi sve što se događalo.

Suprug joj, nastavlja, trenutačno nije u Hrvatskoj. Pokušali smo ga kontaktirati i preko tajnice u solinskoj “Građi”, no nismo naišli na suradnju.

O tome zato znamo samo ono što je Mijić kazao nakon što je bio priveden, a to je da smatra da nije povrijedio ničije dostojanstvo, nego da je isključivo postupao u samoobrani. 

Na tom ispitivanju ispričao je kako su večer prije supruga i on primijetili da je pomican sef na ulaznom pultu recepcije. Pregledali su kamere i vidjeli da je nešto poslije 22 sata lopov provalio i obišao sve katove. Na snimci videonadzora primijetili su i drugu osobu kako ispred kuće provalniku čuva stražu. 

Mijić je ispričao da je nakon toga obišao cijeli objekt kako bi se uvjerio da u njemu više nema provalnika. Obitelj mu je, kazao je, bila u šoku, pa ih je radi njihove sigurnosti zatvorio u siguran prostor s blindiranim vratima.  

Kada je sljedećeg jutra izišao iz kuće, napali su ga lopovi – kazao je dalje na ispitivanju. Dobio je udarac u leđa i prsa. Jednog je uhvatio za jaketu, najbitnije mu je bilo da vidi da nema pištolj ili nož da ga ne ubiju. Drugi ga je udario po koljenu i tu mu je, dodao je, izišla čvoruga. 

Našao je klupko žice i kabela i jednog vezao. Kada mu je rekao: “Mijiću, pustite me, nemojte me”, kazao je da je shvatio da se radi o koordiniranoj provali.

Već dugo godina radim u SAD-u i da mi se ovo tamo dogodilo, ne bih se morao braniti, nego bih bio heroj koji je zaustavio dvojicu lopova za koje je policija, kako sam doznao iz medija, otkrila da su teški kriminalci i da su tih dana u Splitu počinili više provala i krađa – kazao je dalje Mijić na ispitivanju,

Dodao je kako je čovjeku ispred konobe “Fife” rekao da zove policiju jer on to nije mogao s obzirom na to da su mu obje ruke bile zauzete.

Kada su policajci stigli na Matejušku po dojavi o tučnjavi više osoba ispred “Fife”, imali su što vidjeti: zatekli su tri muškarca, od kojih je jedan bio vezan oko cijelog tijela bijelim žičanim kabelom za nosivi stup tende i imao je slomljen nos i hematome na oku. Krvi je bilo na više mjesta kraj terase. 

Prema opisu iz optužnice, tužiteljstvo Mijića tereti da je tog jutra izvrijeđao provalnika i zatim ga uhvatio za jaknu i vukao po ulici te ga udarao šakama po tijelu i jedanput u nos, a onda mu je električnim kabelom vezao ruke na leđa i istim kabelom zavezao za stup. Provalnik je zadobio laku tjelesnu ozljedu.

Odvjetništvo za Mijića traži uvjetnu kaznu zatvora od 10 mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine, te 3400 kuna za troškove kaznenog postupka.

U optužnici protiv Mijića navodi se da su provalnici D. D.  i J. R. optuženi za krađu u Mijićevoj kući. Istog dana u 2.30 sati u Hrvojevoj ulicu su kamenom razbili ulazna vrata ljekarne, ali ih je u krađi spriječio prolaznik. Oko 15 sati provalili su u apartman u Dominisovoj ulici i ukrali dvije tisuće kuna. Pola sata poslije u Bosanskoj provukli su ruku kroz otvor pulta fast fooda “Funky George” i odnijeli kasu u kojoj nije bilo novca. Između 22 i 22.30 sati uvukli su se u Mijićevu kuću i uzeli sef. U nakani da ga odnesu, spriječila ih je Mijićeva supruga. 

D.D. je istog dana oko 9 sati ukrao novčanik djelatnici “Jadrolinije” dok nije bila u uredu. Već prije je osuđen na dvije godine zatvora jer je istoj djelatnici “Jadrolinije” prije pet godina ukrao novčanik i u pola sata potrošio 14 tisuća kuna na cigarete, garderobu, zlatni lančić, te na zlatni prsten s istaknutim pečatom Hajduka.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here