Europske institucije postigle su u utorak dogovor o uredbi o općoj sigurnosti po kojoj će sva nova vozila morati imati ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih sudionika u prometu.

Nove tehnologije trebale bi smanjiti broj ozljeda i smrtnih slučajeva, od kojih je 90 posto izazvano ljudskom pogreškom. Dio novih sigurnosnih značajki već postoji i ugrađuju se u vozila više kategorije, a sada bi trebale postati obveznima za sve.

Uredba predviđa da svi automobili, komibiji, kamioni i autobusti imaju sustave za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti i odvraćanja pozornosti, poput uporabe pametnih telefona prijekom vožnji, inteligentne sustave pomoći za brzinu, sigurnosni sustav za vožnju unatrag uz pomoć kamere ili senzora te uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće („crna kutija”).

Automobili i kombiji morat će imati sustave za zadržavanje u prometnoj traci, napredno kočenje u slučaju opasnosti i sigurnosne pojasove koji su poboljšani na temelju testova sudara.

Kamioni i autobusi imat će sustave za poboljšanje vidljivosti vozačima te za uklanjanje mrtvog kuta, kao i sustave na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih sudionika u cestovnom prometu, posebno pri skretanju kamiona.

Novu uredbu sada i formalno trebaju potvrditi Vijeće EU-a i Parlament. Nova sigurnosna obilježja postat će obvezna od 2022. godine, osim zahtjeva za izravnu vidljivost na kamionima i autobusima te povećanog područja zaštite od udarca glavom na automobilima i kombijima, koji će se uvesti kasnije zbog nužnih konstrukcijskih izmjena.

Prema procjenama Komisije, nove sigurnosne mjere mogle bi do 2038. godine spasiti više od 25 tisuća i života i spriječiti najmanje 140 tisuća teških ozljeda.

Nove napredne sigurnosne značajke neće samo štititi ljude na europskim cestama, nego će i vozačima pomoći da se postupno naviknu na nove sustave pomoći pri vožnji. Sve veća razina automatizacije ima znatan potencijal za ispravljanje ljudskih pogrešaka i nudi nova rješenja za mobilnost starijih osoba i osoba s tjelesnim oštećenjima. Sve bi to trebalo povećati povjerenje javnosti i prihvaćanje automatiziranih automobila te poduprijeti prijelaz na autonomnu vožnju, navodi Komisija. (Zimo)