Svako dijete prije 13. godine života ima već 1300 fotografija sebe na internetu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Roditelj prosječno objavi oko 1300 fotografija svog djeteta na internetu prije nego što dijete postane tinejdžer. O fenomenu zvanom “sharenting” je već bilo riječi, no ovdje su u pitanju rezultati jednog svježeg izvješća.

Ako spadate u one koji su rođeni prije Facebook ere, velika je vjerojatnost da vam roditelji imaju fotoalbume pune vaših fotografija. To, međutim, nije tako čest slučaj s novim generacijama.

Statistika

Novo izvješće britanskog Children’s Commissioner’s Officea (CCO) otkriva da roditelji današnje djece širom svijeta dijele njihove fotografije i videosnimke na internetu. I to od trenutka kad se rode, jer je više od 80% djece prisutno online prije navršene druge godine.

Kao što je rečeno, roditelji objave prosječno 1300 fotografija i videa svoje djece na društvenim mrežama do trena kad dijete navrši 13. Kad se tome pribroje objave koje dijele sama djeca, ukupan broj doseže znamenku od gotovo 70.000. I to do vremena kad dijete napuni 18 godina.

Što činiti?

Ono što je sporno je to što ne znamo kako ti podaci mogu utjecati na djecu kad odrastu. Neki od savjeta kako sigurno dijeliti trenutke radosti su u sljedećem videu:

Kao što COO pokazuje u izvještaju, mora se ozbiljno preispitati vrsta i količina informacija koje dijelimo o vlastitoj djeci na internetu. Samim time moramo poduzeti neke mjere kako bismo spriječili neželjene i potencijalno štetne ishode.

Autori izvještaja predlažu tako uspostavljanje vladinih agencija i politika kojima je cilj zaštita privatnosti djece. Također preporučuju da se od kompanija traži da budu transparentnije s roditeljima o podacima koje prikupljaju. Pogotovo kad ti podaci uključuju fotografije ili video uratke.

Škole bi trebale podučiti djecu o prikupljanju podataka ne bi li im pomogli u donošenju boljih odluka o internetskim objavama.

Roditelji koji žele naučiti nešto više o zaštiti djece na internetu imaju se gdje obratiti u Hrvatskoj. Mogu se javiti Centru za sigurniji internet. Priručnik sa savjetima o zaštiti osobnih podataka djece objavila je i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM, piše Geek.hr.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img