U većini domova na jednoj polici ima mjesto koje je rezervirano za bočicu medicinskog alkohola. Najčešća upotreba medicinskog alkohola je za dezinfekciju ozljede ili rane. No, to nije jedini način na koji se on može upotrijebiti. Stoga vam donosimo sedam drugih i jednako korisnih upotreba medicinskog alkohola unutar doma.

1. Uklanja lak za kosu s ogledala

Kada koristite lak za kosu postoje šanse da ćete zašpricati i ogledalo. U tom slučaju dovoljno je da samo prebrišete alkoholom ljepljive tragove kapljica laka za kosu i ogledalo će ponovno izgledati blistavo.

2. Čisti venecijanere

Medicinski alkohol odlično čisti venecijanere te vam ovo čišćenje neće oduzeti previše vremena. Sve što trebate je omotati plosnati predmet s tkaninom te je osigurati s gumicom tako da može stati između svakog sjenila. Tkaninu zatim samo umočite u alkohol i možete početi s čišćenjem.

3. Skida mrlje od tinte

U slučaju da ste zaprljali komad odjeće s tintom sve što treba je na nekoliko minuta namočiti taj dio odjevnog predmeta u medicinskog alkoholu. Potom tu odjeću normalno stavite na pranje u perilicu rublja.

4. Čisti kupaonicu

Za čišćenje kupaonskih površina rađenih od kroma dovoljan vam je medicinski alkohol. Iz bočice izlijte tekućinu na tkaninu ili krpa koja dobro upija te time trljajte slavine, glavu od tuša i ostale predmete od kroma. Ne morate čak ni ispirati jer će alkohol ispariti. Osim što će krom biti blistav, ovaj način čišćenja ubija i mikrobe.

5. Odstranjuje miris češnjaka

Kada pripremate jelo čiji recept zahtjeva korištenje češnjaka neizbježno da će vam se taj miris uvući u kožu. Samo pranje ruku vodom i sapunom neće biti od velike pomoći. Umjesto toga prvo nasipajte medicinski alkohol u ruke te ih protrljajte, a tek onda operite ruke toplom vodom i sapunom.

6. Održava vrtni alat čistim

Ako ste koristili vrtni alat kako bi uklonili trule, bolesne ili mrtve biljke važno je da taj alat onda u potpunosti dezinficirate kako se bakterije ne bi prenijele na zdrave biljke. Kako biste očistili vrtne alate prvo ih trebate oprati sa sapunom i vodom, a potom svaki alat posebno namočiti u medicinskih alkohol na jednu minutu i nakon toga ih prebrisati čistom krpom te ostaviti na se osuše.

7. Uklanja masne mrlje

Medicinski alkohol možete koristiti kao univerzalno sredstvo za uklanjanje mrlja sa štednjaka, kuhinjskih podloga, sudopera ili nekih drugih kuhinjskih uređaja. S obzirom na to da medicinski alkohol vrlo brzo nestane, čišćenje je puno jednostavnije i efikasnije, prenosi N1.