HomeVijestiSvijetŠvicarska za 6 milijardi franaka kupuju nove borbene zrakoplove! Evo tko je...

Švicarska za 6 milijardi franaka kupuju nove borbene zrakoplove! Evo tko je favorit!

Borbeni avion pete generacije tvrtke Lockheed Martin F35-A Lightning II ocijenjen je najboljim za Švicarsku koja kupuje nove zrakoplove za svoje zračne snage, iako konačna politička odluka još uvijek nije donesena, objavila je švicarska radio postaja SRF pozivajući se na tri neimenovana izvora, prenosi Reuters

Švicarska vlada trebala bi ovaj mjesec odlučiti hoće li kupiti Airbusove Eurofightere, francuske Rafale, Boeingove F/A-18 Super Hornete ili Lockheedove F35-A.

Švicarski državljani su prošloga rujna putem referenduma podržali vladin plan da potroši 6 milijardi švicarskih franaka, što je oko 6,53 milijardi dolara, na kupovinu novih borbenih zrakoplova. 

SRF je objavio da insaideri uključeni u kupovinu borbenih aviona tvrde da Švicarska može kupiti veliki broj F-35 borbenih zrakoplova s budžetom od 6 milijardi švicarski franaka, što nije slučaj kada se u obzir uzmu ostali ponuđači. 

Kao prednost se navodi i simulator F-35 koji bi omogućio da se izvede više vježbi leta, navodi SRF. Švicarsko ministarstvo obrane odbilo je komentirati objavljene navode. 

Novi borbeni zrakoplovi zamijenit će švicarsku flotu od 30 F/A-18 Hornetsa, kojima operativni vijek ističe 2030. godine. Novi borbeni zrakoplovi trebali bi biti isporučeni do 2025. godine. 

SRF navodi da bi najmanje dvoje od sedam članova Vlade više preferira Eurofightere, dok su kritičari obećali da će pokrenuti referendum protiv bilo kakve odluke da se kupe američki borbeni avioni, prenosi Reuters

foto: screenshot

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Najnovije vijesti

nedavni komentari

google-site-verification: googled91673871e42f616.html google-site-verification=rGL3Tah1KoycISfVRpeaJyo9nIt6Cl3KPIaQunRBbqQ