Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim je službenim stranicama ažuriralo podatke o putovanjima u Republiku Hrvatsku. Građani Austrije koji putuju u Hrvatsku granicu s Hrvatskom mogu prelaziti kao u vrijeme prije pandemije, odnosno više im ne treba negativan PCR ili antigenski test, kao niti potvrde o preboljenju ili cijepljenju.

Posljedica je to činjenice da je ECDC revidirao epidemiološko stanje zemalja nakon čega je Austrija na karti Europe postala “zelena”, što znači da Hrvatska austrijske putnike propušta bez ikakvih mjera, kao i sve druge koji dolaze iz zelenih zemalja.

Gore navedeno je potvrđeno i na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Putnicima koji dolaze neposredno izdržava i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje setrenutnonalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Ako su prethodno navedene osobe do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju od njih neće zahtijevati dokazi o testiranju ili potvrde o cijepljenju protiv/preboljenju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2, niti im se određuje mjera samoizolacije.”

Foto: ECDC / screenshot

foto: screenshot