Svizac Phil: Zima će trajati još šest tjedana!

0
148

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom “Beskrajan dan” iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi. Manifestacija Dana svizaca  tradicionalna je i datira još iz 1886. godine, i obično privlači tisuće znatiželjnika iz cijelog svijeta.

Svizac Phil “predvidio” je još 6 tjedana zime.

“Vidim svoju stvarnu sjenu, predstoji još šest tjedana zime”, rekao je A.J. Dereume, podučavatelj svizaca, nakon što je pregledao životinju i “razgovarao” s njom.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera zbog pandemije Covid-19, manifestacija je održana bez nazočnosti publike – koja je zamijenjena portretima u prirodnoj veličini otisnutim na kartonu – i u cijelosti je prenošena putem Interneta.
Legenda koja okružuje ceremoniju kaže da je Phil zapravo isti svizac od početka – iako je to nemoguće, jer žive samo oko šest godina.

Tradicija promatranja ponašanja glodavaca seže još do njemačkih imigranata koji su se naselili u toj regiji. Praznovjerje kaže da bi ako hibernirajuća životinja napusti jazbinu i njezina se sjena pojavi 2. veljače, zima trebala trajati još šest tjedana.
Ako se ne vidi sjena, proljeće će doći prije. Poljoprivrednici u tom području koristili su metodu za donošenje odluka o sjetvi polja.

Otkako je tradicija započela, Phil je vidio svoju sjenu više od 100 puta, a nije je vidio 18 puta. Neka predviđanja nisu poznata.

dp/