“TALIBANI” OSKVRNULI KATOČIČKO GROBLJE U SREDIŠNJOJ BOSNI

0
Foto: Nedjelja.ba

Nedaleko od župne crkve, na groblju u selu Brnj u župi Sv. Petra i Pavla Zgošća – Kakanj, zasad nepoznati vandali u subotu, 8. listopada, oštetili su spomenike, križeve i slike u grobljanskoj kapeli.

Prije 15-ak dana na gotovo identičan način nepoznati su počinitelji oštetili spomenike na groblju Crnač. 

“Policija je u oba navrata odmah izvršila uviđaj, ali unatoč tomu počinitelji se još ne znaju. Nažalost, ova dva slučaja nisu jedina, u prošlosti je ih bilo još dosta”, svjedoči za nedjelja.ba župnik ove župe, vlč. Žarko Vujica.

Napadi na ovdašnja groblja uznemirili su katolike ovoga kraja i u sjećanje prizvali strašni zločin iz 30. rujna 1996. kada je ubijena časna sestra Danka Ana Jurčević, povratnica u Kakanj. Vjerovala je jamstvima Daytona, Aneksu o sigurnom povratku i, nažalost, tu svoju vjeru platila životom.

Podsjećamo kako je župa Kakanj utemeljena 1920. odvajanjem od župe Kraljeva Sutjeska, i to pod imenom Zgošća, potom Kakanj-Zgošća, onda samo Kakanj, a od 2017. joj je vraćen stari naziv Zgošća-Kakanj. Ta vjernička zajednica imala je staru župnu crkvu (baraku) do 1926. kada je izgrađena nova koja je bila u uporabi do 1965. Tada je započeta gradnja današnje koja je završena i posvećena 1972. Tijekom posljednjeg rata nekoliko je puta bila metom napada, a velika materijalna oštećenja pretrpjela je 1998. kada je na nju postavljena eksplozivna naprava.