Foto: Charls Bilich/Ilustracija

Njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung nedavno je objavio članak koji će sigurno izazvati reakcije u hrvatskoj javnosti, posebno zbog teme kojom se bavi – Bleiburg.

Autor članka je istaknuti novinar Michael Martens, dugogodišnji politički dopisnik spomenutog lista, poznat kao stručnjak za Balkan. U svom članku pod naslovom “Nigdje nema komemoracije?” Martens detaljno opisuje bleiburšku tragediju i karakterizira je kao “najveći zločin u poslijeratnoj europskoj povijesti”, koji nadmašuje događaje u Srebrenici iz srpnja 1995. godine.

Martens piše: “Dok je u Europi vladalo službeno stanje mira, desetke tisuća nemoćnih ljudi ubijali su jugoslavenski partizani pod vodstvom Josipa Broza zvanog Tito tijekom ‘bleiburške tragedije’, kako je često nazivaju u Hrvatskoj. Njihova tijela su pokopana u masovnim grobnicama u Sloveniji i Hrvatskoj. Da je postojao međunarodni sud za ratne zločine protiv Jugoslavije, sličan onome u Haagu, Tito bi morao biti optužen za te zločine kao vrhovni zapovjednik i politički odgovorna osoba. Prema sudskoj praksi tog tribunala, bio bi osuđen na doživotni zatvor. No, 1945. godine vrijedila su drugačija pravila, barem za pobjednike Drugog svjetskog rata, među kojima se nalazio i Tito.”

Martens također napominje da se u Hrvatskoj i danas vode rasprave o Bleiburgu. S jedne strane, objašnjava novinar, nalaze se “desni ekstremisti koji krivotvore povijest”, dok su s druge strane lijevi krugovi koji se protive obilježavanju Bleiburga zbog zloupotrebe komemoracija.

Martens, ipak, izražava sumnju u argumente lijevih krugova te se pita je li njihov cilj zapravo spriječiti suočavanje sa “zločinima jugoslavenskih partizana”. Postavlja pitanje je li odsustvo komemoracija znak da se ti zločini žele zadržati izvan europske kulture sjećanja – donosi Direktno.hr

Anita M.