SUTRA JE DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE, DAN KAD JE UMRLA JUGOSLAVIJA ZAJEDNO S KOMUNISTIČKIM SIMBOLIMA

  0
  180
  Foto: Facebook

  Republika Hrvatska u utorak slavi Dan državnosti, 30. svibnja. Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

  Prije 33 godinu, 30. svibnja 1990., izabrani zastupnici su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

  Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman, koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Istaknuo je veliku važnost Sabora kroz Hrvatsku kroz povijest, te naveo strateške ciljeve koji stoje pred novom državom.

  Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

  U zaključku nadahnutog državničkog i državotvornog govora kazao je: “Štovani zastupnici i časnici prvoga istinski demokratskoga Hrvatskoga sabora! Zahvaljujući vam se u zaključku još jednom na ukazanom povjerenju, dopustite mi da ove riječi uputim ujedno svim građanima Hrvatske i svemu hrvatskome narodu. Uskrisivši – u izborno prijelomno doba – prigušenu i povrijeđenu nacionalnu svijest i sputani ponos hrvatskih ljudi, a i zagubljenu nadu svih građana Hrvatske, potakli smo zanosni preporodni polet, oslobodivši golemu duhovnu iracionalnu energiju cijeloga naroda. Na nama je sada, na novoj demokratskoj vlasti Hrvatske, da održi taj ushit, a tu probuđenu energiju usmjeri na radna i stvaralačka pregnuća za oživotvorenje svetih ideala slobode i blagostanja svoje domovine. Na tom putu, za taj uzvišeni cilj, prvotna i najveća odgovornost leži na svima nama, izabranim zastupnicima i predstavnicima nove hrvatske demokratske vlasti, ali također i na svima građanima Hrvatske. Svi mi zajedno moramo, naime, biti prožeti sviješću da od svoje Hrvatske ne možemo očekivati više negoli što sami pridonesemo njezinu boljitku, da bi plodove svoga rada mogli uživati i mi sami, i naša djeca, i djeca naše djece. Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima, iz kojih je proizišao ovaj Hrvatski sabor, još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj ali svetoj domovini.”

  Poslije zasjedanja Sabora na središnjem zagrebačkom trgu, tada još Trgu Republike, današnjem Trgu bana Josipa Jelačića, održana je veličanstvena narodna proslava na kojoj su građani burno pozdravili upravo izabrano državno vrhovništvo.

  Recimo i to kako se izmjenama zakona od 2001. godine 30. svibnja obilježavao Dan Hrvatskoga sabora, a od 2020. godine prema novom Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine, 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske. Od 2001. do 2020. godine, podsjetimo, Dan državnosti slavio se 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here