Foto: Pixabay

Hrvatska je nažalost pri europskom vrhu po broju poginulih na cestama. Izmjene zakona o sigurnosti na cestama donose značajno strože kazne, hoće li to promijeniti crne statistike? 

O novim propisima u emisiji HRT-a Tema dana govorio je voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija. 

Što se tiče ovogodišnjeg stanja sigurnosti u cestovnom prometu bilježimo bolje rezultate  nego je to bilo lani. Manji je broj prometnih nesreća i manji broj lako i teško ozlijeđenih osoba, kao i manji broj poginulih – dosad ih je ove godine 297, odnosno 11 manje nego lani. Mi u ministarstvu smatramo da je to previše. Nedopustivo da godišnje preko 300 osoba smrtno strada, ja bih rekao uzalud, u prometnim nesrećama, rekao je Mataija.

Izmjene zakona su usmjerene na teške prometne prekršaje i na vozače koji učestalo krše prometne propise. Što se tiče novčanih kazni, povećavaju se na 10.000 do 20.000 kuna za npr. vožnju u naseljenom mjestu preko 50 km/h od dopuštene brzine, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promil, vožnja pod utjecajem droga, odbijanje alkotesta i testa na drogu, vožnja u suprotnom smjeru na autocestama, namjeran prolazak kroz crveno, vožnja prije stjecanja prava ili kad je vozačka dozvola oduzeta. Te kazne su bile dosad 5 do 15 tisuća kuna. U prijedlogu zakona povećanjem kazni su zahvaćeni prekršaji koji najčešće dovode do prometnih nesreća. Povećat će se i kazna za nepropisno korištenje mobitela (sa 500 na 1500 kn), za nekorištenje pojasa (sa 500 na 1000 kn) ili nepropisan prijevoz djece. Analize pokazuju da preko 90% vozača telefonira tijekom vožnje, a on najviše odvlači pozornost. Kod mladih generacija nije samo telefoniranje problem nego i slanje e-mailova i poruka, objasnio je Mataija.

O oduzimanju vozila

Upravo za ove prekršaje za koje podižemo kazne oduzimat će se vozila. Onaj vozač koji je već dva puta pravomoćno kažnjen za taj prekršaj i napravi treći takav tom vozaču će se oduzeti vozilo i ono će biti u policiji do okončanja prekršajnog postupka. Vraćanje vozila ovisi o odluci suda, najavio je.

Telefoniranje u vožnji kažnjavat će se 1500 kuna

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je da je sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršilo izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se postrožuju kazne, posebno za recidiviste prometnih prekršaja.

Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već dulje upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i upotreba mobitela u vožnji.

U MUP-u ističu da se prijedlogom zakona “znatno povećavaju novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama”.

Uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila, ali samo za vozače recidiviste. Ta se mjera predlaže za vozače koji su najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako prekorače dopuštenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namjerno prođu kroz crveno ili odbiju alkotest ili test na droge.

Također, vozilo bi se moglo privremeno oduzeti recidivistima koji imaju više od 1,5 g/kg alkohola ili voze pod utjecajem droge, voze prije polaganja vozačkog ispita ili dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja.

Zakonske izmjene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke na mrežnim stranicama MUP-a.

Uz podizanje najveće kazne na 20.000 kuna, povećale bi se i ostale kazne pa bi se, primjerice, na tisuću kuna povećala kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa, kao i kazna za nepropisan prijevoz djece, dok bi se telefoniranje u vožnji kažnjavalo 1500 kuna.

Božinović: Izmjenama zakona do povećanja sigurnosti na hrvatskim prometnicama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da će izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama dovesti do povećanja sigurnost na hrvatskim prometnicama jer smo u ovom trenutku na nezavidnom mjestu u usporedbi s drugim zemljama EU.

Ministar je kazao i da je jedno istraživanje Fakulteta prometnih znanosti pokazalo poraznu činjenicu da je gotovo 91 posto vozača u Hrvatskoj koristilo mobitel tijekom vožnje.
“S obzirom da imamo povećan broj prometnih nezgoda do kojih dolazi iz neobjašnjivih razloga, primjerice da vozač ničim izazvan skrene u suprotni prometnih trak i izazove sudar, često i s tragičnim posljedicama, to je sigurno posljedica distrakcije. Kad govorimo o distrakciji, odnosno skretanju pozornosti vozača, otkad su mobiteli u uporabi to je sve češća pojava”, rekao je Božinović.