Foto: Facebook

Nacrt o izmjeni zakona kojima se predviđa zatvorska kazna za javnu upotrebu ustaških, četničkih i fašističkih simbola, od jučer je “vruća tema”.

O ustaškim simbolima i uzvicima poput “Za dom spremni” kojim pripadnici HOS-a imaju na svom službenom, ozakonjenom grbu oglasio se i vodeći hosovac Damir Markuš. On se nada kako taj dodatak zakonu neće obuhvatiti i micanje pozdrava s njihovog grba jer je, kako kaže, riječ o grbu koji je nošen tijekom Domovinskog rata i kao takav korišten isključivo u tom kontekstu.

O ovom zakonu popričali smo i sa Davorinom Karačićem, zagrebačkom odvjetniku najpoznatijem po zastupanju Marka Perkovića – Thompsona.

Karačić: ‘Krajni cilj je kriminalizacija Domovinskog rata’

“Ne vjerujem da će to proći, no ako bi se ta odluka ipak ozakonila, HOS bi sa grba morao micati pozdrav ‘za dom spremni’, ali to je najmanje što će se dogoditi. Jedina motivacija i cilj inicijatora Ognjena Krausa i Milorada Pupovca jest kriminalizacija Domovinskog rata, a do toga će, prođe li ovo, malo, pomalo i doći”, kaže nam Davor Karačić uz dodatno pojašnjenje:

“Vrlo je jednostavno. Ako znamo da su gotovo svi branitelji tijekom rata koristili ovaj pozdrav, a taj se pozdrav proglasi nezakonitim i zločinačkim, iz toga proizlazi da je cijeli Domovinski rat temeljen na pogrešnim i nezakonitim postavkama, a da su svi hrvatski branitelji – zločinci. Kriminalizacija rata im je primarna, sve ovo ostalo je samo folklor”, smatra zagrebački odvjetnik i dodaje:

“Dok su se vodili postupci protiv Thompsona, Visoki sud je zauzeo stav da se ‘javni mir ne remeti, ako se sagledava kao izraz/simbol koji je potekao iz Domovinskog rata. Sasvim je nešto drugo ako netko digne ruku i kaže ‘živio Ante Pavelić’. Takva osoba mora znati da riskira…”, zaključuje Karačić.

Mailom smo tražili reakciju od SDSS-a i Židovske općine Zagreb te ćemo iste objaviti čim ih dobijemo – donosi portal Dnevno.hr