Foto: GSS

Gorska služba spašavanja Albanije objavila je kako je jučer jedna hrvatska državljanka smrtno stradala na planini Jezerski vrh. Kako se saznaje, riječ je o 43-godišnjoj Željki Lončarić koja je pala s strmine.

Kako navodi albanski GSS-a, u akciji je spašeno sedam planinara, pri čemu ih je četvero iz Hrvatske i troje iz Srbije.

Tim za potragu i spašavanje omogućio je izvlačenje mrtvog tijela i transport helikopterom u mrtvačnicu, a od nje se opraštaju prijatelji i suradnici s osječkog Sveučilišta, Odjela za biologiju.

“U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi.

Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku.

Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost”, napisao je na Facebooku njezin mentor Branimir K. Hackenberger.

Foto: GSS

Kako su objavili kosovski GSS-ovci planinarka iz Hrvatske poskliznula se prilikom uspona sa strmine vrlo blizu Jezerskog vrha, a ostatak grupe je zatim pozvao pomoć. 

“Osoba rođena 1981. godine pronađena je bez znakova života, a njezino je tijelo helikopterom prevezeno do mrtvačnice”, stoji u njihovoj objavi uz izraze sućuti obitelji preminule.