13 C
Split

Tjedan kao rijetko koji u ovom dijelu srpnja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Za razliku od prošloga tjedna, koji je počeo relativno svježim vremenom, a završio vrućim i sparnim – u ovome posve druga meteo-priča. Naizgled suprotna, ali ne sasvim. Pritom, naravno, nije još sigurno što će nam se sve događati sljedeći vikend, vjerojatno manje na Jadranu, posebice južnijem dijelu, gdje je još i tijekom ovoga ponedjeljka bilo olujnog nevremena – a više u sjevernijim krajevima, gdje će znatno porasti vjerojatnost pljuskova, munja, gromova, tuče… No neprijeporno je da će nam do vikenda biti pretežno sunčano i vruće, i to kao malo kada u ovom dijelu srpnja u tako dugom nizu dana.

Stoga će opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje u mnogim krajevima biti umjerena, osobito na Jadranu i velika, ponegdje čak i vrlo velika pa ne bi trebalo biti suvišno podsjetiti na preporuke za zaštitu od velikih vrućina.

Utorak – većinom sunčano i vruće

U Dalmaciji će već prijepodne biti vruće, a tijekom noći i jutra niže od 20 °C bit će samo ponegdje u unutrašnjosti, uglavnom u Sinju i okolici. Za razliku od ponedjeljka – posvuda suho i sunčano, najprije uz gdjegod umjerenu do jaku buru, a zatim maestral.

I na jugu Hrvatske bit će i bure i maestrala te malo do umjereno valovitog mora. Uz vedro ili samo malo oblačno vrijeme jutarnja će temperatura zraka biti od 21 do 25 °C, a poslijepodnevna između 32 i 37 °C.

Do petka relativno stabilno, većinom i još toplije

I u nastavku tjedna danju uglavnom vruće, a nekima će neugodu stvarati i slabo osvježenje tijekom noći, koje će i ponegdje na kopnu biti tople. Vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu u srijedu će postojati uglavnom u gorju, zatim sve češće i drugdje, ne samo u unutrašnjosti, nego i na Jadranu, počevši od petka sa sjevernog dijela. No do tada sunčano, većinom i vedro, i u srijedu uz još često umjerenu, mjestimice i jaku noćnu i jutarnju buru, zatim maestral. Noći će biti tople, pa i vrlo tople, a dani vrući, gdjegod i vrlo vrući, uz temperaturu zraka i višu od 35 °C. Stoga su stručnjaci DHMZ-a upozorili na opasnost – ne samo umjerenu, nego i veliku, ponegdje čak i vrlo veliku – od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img