Foto: Društvene mreže

Tragičan događaj potresao je naselje Bisag između Novog Marofa i Svetog Ivana Zeline u petak navečer. Nakon snažne eksplozije mještani su bili svjedoci užasnog čina u kojem su poginuli Đuro Burec (56) i njegova bivša partnerica, koju je uhodio. Cijela drama odvijala se u stanu na prizemlju zgrade, dok je 12-godišnja djevojčica prestravljeno pobjegla i pronašla sigurnost kod rođaka.

Prema izjavama susjeda, Đuro Burec je upao u stan noseći sjekiru. Uporna majka hrabro se suprotstavila napadaču kako bi zaštitila svoje dijete. U žestokoj borbi koja se odvijala unutar stana, djevojčica je uspjela otključati vrata i pobjeći tražeći pomoć.

Nažalost, policija je nakon očevida izvijestila da je Đuro aktivirao bombu, raznio sebe i svoju bivšu partnericu. Prema neslužbenim informacijama, kod sebe je imao još nekoliko ručnih bombi, a postavlja se pitanje je li imao namjeru napasti još nekoga, prenosi Direktno.

Tijela preminulih prevezena su na Odjel za patologiju Opće bolnice u Varaždinu, gdje će se provesti obdukcija. Policija istražuje je li Đuro imao zabranu prilaska ženi i je li bio pritvaran zbog prethodnih uznemiravanja.

Prema riječima susjeda, ženina agonija s Đurom trajala je gotovo tri godine.

“Oni se jesu jedno vrijeme viđali, no kad je shvatila kakav je zapravo on bio, nije željela imati ništa s njim. Tad je počela proživljavati horor i nikad nije imala mira. On bi ovamo dolazio autom i kružio bi. Do zgrade je dolazio i biciklom. Imala bi mjesec dana mira, a potom bi sve krenulo iz početka”, pričaju zgroženi susjedi za 24sata.

U susjedstvu su ga opisali kao prgavog i agresivnog muškarca koji je rijetko razgovarao s drugima. Dio novca zarađivao je kao DJ, puštajući glazbu u noćnim klubovima u Zagrebu i na plaži Zrće na Pagu. Međutim, posljednje vrijeme se žalio da nema od čega živjeti te je prodavao opremu putem oglasa na društvenim mrežama.

Čuvao visoke dužnosnike

Inače, Đuro se godinama hvalio da je bio policijski specijalac. Kao mlad priključio se obrani zemlje, a poslije je bio pripadnik specijalne postrojbe za osiguranje osoba i objekata. Barem je tako 2002. tvrdio za Večernji list, kojem se požalio kako ga je sustav iznevjerio i ostavio kao branitelja invalida bez ikakvih prava.

“Čovjek sam bez priznatog statusa HRVI-ja iako imam medicinsku dokumentaciju i dokaze o 30-postotnom oštećenju organizma uz stalnu progresiju bolesti, što je posljedica sudjelovanja u ratu, te 20 posto za PTSP. Ali umirovljen sam 1996. kao mirnodopski vojni invalid zbog ozljede kralježnice”, pričao je tada Đuro.

Žalio se i kako zbog siromaštva ne može viđati kćer, a do tada je čuvao Vladu, Sabor, MUP te mnoge visoke dužnosnike kao što su Martin ŠpegeljJosip Boljkovac i Stipe Mesić. Požalio se i kako je za pomoć pisao tadašnjem predsjedniku Mesiću, no njegov odsjek za građanstvo nije bio nadležan za rješavanje njegovih problema. Bivši predsjednik nije želio komentirati slučaj.