Važna informacija za sve koji sada upisuju srednju: Trebate li brisati škole s popisa?

0
59
Foto: Pixabay Ilustracija

U tijeku su upisi u srednje škole. Prijave škola i programa traju do 7. srpnja, a objava konačnih rang-ljestvica je 10. srpnja. Osmaši mogu prijaviti maksimalno šest škola, a pored one u koju upadnu pojavit će se zelena kvačica. No, što je s ostalim školama koje su prijavili, odnosno trebaju li ih brisati s popisa? Odgovor na to pitanje je – ne, a detaljnije o tome i kako funkcionira sama aplikacija za upise objasnio nam je koordinator upisa u srednje škole pri CARNET-u, Tomislav Rožić – piše srednja.hr

Upisi u srednje škole za ovogodišnju generaciju osmaša u puno su jeku. Prijave škola i programa u sustavu srednje.e-upisi.hr traju do 7. srpnja u 12 sati, a učenici na svoj popis mogu staviti maksimalno šest škola, s time da školu koju najviše žele upisati stave na vrh ljestvice, dakle na prvo mjesto. Nakon toga 10. srpnja izlaze konačne rang-ljestvice, a svaki će učenik pored škole u koju je upao imati zelenu kvačicu.

@srednja_hr

Koliko ste škola prijavili? 🤔 Još savjeta o upisima možete pronaći u cijelom podcastu na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #srednja #srednjaskola #upisi #upisiusrednju #skola #fyp #foryou #foryoupage

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr

‘Ne trebaju ništa brisati’

Jedno od najčešćih pitanja koje učenici tijekom upisa postavljaju je – trebaju li s popisa brisati one škole koje se nalaze ispod škole u koju su upali? Na to pitanje odgovor je dao koordinator upisa u srednje škole pri CARNET-u, Tomislav Rožić i to u našem podcastu.

– Znači ne, ne trebaju ništa brisati. Aplikacija je pametna, učenici imaju svih šest svojih programa i škola upisanih. A 10. srpnja će vam se taj stupac gdje piše ‘najbolji odabir’ preimenovati u ‘pravo upisa’. Dakle, kod škole koje će vam pisati ‘pravo upisa’, to je to, rekao je Rožić.

Zašto bi učenici trebali prijaviti svih šest škola?

Dodao je i kako preporučuje svim učenicima da ne prijavljuju manje od šest škola, a zašto to smatra dobrim potezom poslušajte u videu ispod.

Podsjetimo, programi i škole se u većini slučajeva mogu prijavljivati sve do 7. srpnja u 12 sati, ali postoji nekoliko iznimka. Radi se o programima koji na upisima zahtijevaju dodatne provjere, odnosno za koje se provode dodatni prijemni ispiti. Njih kandidati mogu prijavljivati do 2. srpnja u 16 sati, odnosno do ove nedjelje.

Cijeli podcast s Rožićem koji je detaljno objasnio kako funkcioniraju upisi u srednje te odgovorio na sva važna pitanja, možete pogledati na našem YouTube kanalu ili u videu niže.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here