Foto: Pixabay

Hrvatska je po cijeni goriva negdje u gornjoj polovici među europskim zemljama, dok smo u Europskoj uniji negdje u sredini, donosi Ivan Skorin sa N1 televizije.

Najskuplje se voze Islanđani, koji za super 95 plaćaju 1,83 eura (sve cijene su prosjek na početku lipnja), a za dizel 1,76 eura. Slijede Norveška, Nizozemska, Švedska, Belgija, Portugal…

Zemlje istoka Europe, međutim, litru goriva plaćaju upola manje – u Rusiji je litra dizela svega 0,61 eura, a litra supera 95 0,63 eura.

Zanima vas koliko košta cijena litre benzina u Rusiji, koliko u SAD-u, koliko u Kini, a gdje je najskuplje gorivo? Koliko košta Eurosuper 95 u regiji? Kako se formira cijena benzina u HR? Koliko država uzima?

Što sve plaćamo kada kupujemo litru benzina?

I nas i sve navedene zemlje obvezuju obavezne minimalne trošarine koje propisuje EU. One za super 95 iznose 0,359 eura po litri, a za dizel 0,33 eura. Odnosno 2,66 kuna i 2,44 kune. Hrvatska je država za bezolovni (super 95) benzin uzima 3,151 kunu po litri dok za dizel skromnija uzima 2,45 po litri. Tu su još posebna davanja za: Hrvatske autoceste 20 lipa po litri, za Hrvatske ceste 80 lipa, te za Hrvatske željeznice 20 lipa.

Marže trgovaca su također porasle – nekad su uzimali 60 lipa po litri, no kako sada mogu slobodno formirati cijene – marža im je kuna po litri.