[SVITNJAK NA PLITAČI] Zajedničkim paljenjem svitnjaka proslavimo večer uoči sv. Ivana Krsititelja

0

Ovaj tjedan katolički vjernici proslavljaju svetkovinu svetog Ivana Krstitelja. Dan kada se slavi rođenje ovoga sveca je nedjelja, a sve započinje večer uoči, odnosno u subotu 23. lipnja.

Svake godine, uoči samog blagdana sv. Ivana Krstitelja, diljem naše općine večer se proslavlja paljenjem Ivanjskog krijesa odnosno svitnjaka. Taj tradicijski događaj, koji od pamtivijeka postoji među našim mještanima, uvijek donosi radost i veselje.

Općina Dugopolje, Turistička zajednica općine Dugopolje i web portal Dugopolje.org po prvi put za sve mještane naše općine organiziraju zajedničko paljenje Ivanjskog krijesa i proslavu blagdana sv. Ivana Krstitelja pod nazivom „Svitnjak na Plitači“.

Glazbeno-kulturni i gastronomski program

Sami događaj „Svitnjak na Plitači“ održat će se ovu subotu 23. lipnja s početkom u 19 sati. Večer će započeti svečanim paljenjem vatre odnosno svitnjaka. Nakon toga slijedi glazbeno-kulturni i gastronomski program. U glazbeno-kulturnom dijelu moći ćete uživati u nastupu odličnog Dječjeg ansambla KUD-a „Pleter“, dok će nekoliko vrlo zanimljivih točaka izvesti i odrasli članovi KUD-a „Pleter“. Ukusnu hranu pripremat će lovci iz lovačke udruge „Ljubljan“, a hrana će biti besplatna za sve posjetitelje. Nakon uživanja u hrani, na štandu koji će biti postavljen na Plitači, moći ćete se osvježiti kupnjom raznih vrsta pića.

Dodjela nagrada za Najljepšu okućnicu općine Dugopolje

Posebna svečanost koja nas očekuje tokom večeri je sama dodjela nagrada za Najljepšu okućnicu općine Dugopolje. To će biti finale izbora kojeg su proteklih nekoliko tjedana zajedno organizirali Dugopolje.org, Turistička zajednica općine Dugopolje i Općina Dugopolje. Nakon što je tročlani žiri završio sa pregledavanjem okućnica naših natjecatelja, u periodu do subote dodijelit će ocjene na temelju kojih ćemo saznati pobjednike. Pobjednicima će na manifestaciji „Svitnjak na Plitači“ svečano biti uručene nagrade za prva tri mjesta.

Prekrasan krajolik Plitače, koja se nalazi u sred dugopoljskog polja podno planine Mosor, bit će upotpunjen radosnim zvucima i ugodnom atmosferom. Pozivamo sve mještane naše općine od Koprivnog preko Dugopolja, Kotlenica i Liske, a i sve ostale posjetitelje da provedu vrijeme u ugodnom druženju na Plitači.