Saturday, September 18, 2021
HomeVijestiHrvatskaToliko naših radnika radi vani da je radi zaštite njihovih prava osnovan...

Toliko naših radnika radi vani da je radi zaštite njihovih prava osnovan sindikat radnika migranata

Od ulaska Hrvatske u u EU odljev povećao se broj radnika migranata što je potaklo formiranje sindikata za zaštitu njihovih prava.

S ciljem zaštite materijalnih, socijalnih, pravnih te društvenih interesa radnika migranata, početkom godine osnovan je Hrvatski sindikat radnika migranata. Radi se o prvoj sindikalnoj inicijativi u Republici Hrvatskoj čiji je rad fokusiran na zaštitu interesa radnika migranta s naglaskom na prava onih koji rade u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj i Italiji te u drugim zemljama.

Poznato je da zakonska regulativa u Hrvatskoj, u području porezne politike, nije u potpunosti usklađena s regulativom ostalih država članica EU. Ujedno, primjena odredbi poreznog zakona RH je u velikoj mjeri neujednačena. Tako se Zakon različito tumači od jedne do druge jedinice lokalne ili područne samouprave u kojoj radnik ima svoje prebivalište. Jedan od izrazitih primjera je Porezna uprava Varaždin koja ima različita tumačenja u smislu oporezivanja (rezidentnost, stalni ili privremeni boravak, 183 dana izbivanja iz Republike Hrvatske i sl). Slijedom toga, osobito snažno su financijski pogođeni radnici s prebivalištem na području općina Cestica, Vinica, Donja Voća, Sračinec, Petrijanec i Kneginec, a ima i nekoliko primjera s područja Zagrebačke i Krapinsko- zagorske županije. Naime, premda su uredno podmirili svoja porezna dugovanja prema državi u kojoj ostvaruju dohodak, dodatno su opterećeni hrvatskim porezima, odnosno žrtve dvostrukog oporezivanja. Tako mnogi radnici migranti dolaze u ekonomski vrlo nepovoljan položaj ili u situaciju kada ostali članovi obitelji ne mogu ostvariti prava koja im pripadaju i proizlaze iz drugih pozitivno pravnih propisa.Kako bi se u budućnosti izbjegle takve, po radnike i njihove obitelji, neželjene situacije te zauzeo jedinstveni stav, Hrvatski sindikat radnika migranata sklopio je suradnju s odvjetnikom Željkom Kaseljem iz Zagreba koji je preuzeo poslove pravne zaštite članova sindikata.

Naime, prilikom sastanka koji su nedavno održali, predsjednik Hrvatskog sindikata radnika migranata Franjo Lazar i odvjetnik Željko Kaselj, a na temu dvostrukog oporezivanja članova sindikata, postignut je dogovor da članovi Sindikata već po prvom pozivu, od strane nadležne Porezne uprave, angažiraju Sindikat. Time će ostvariti mogućnost obavljanja razgovora u poreznoj upravi u nazočnosti odvjetnika Željka Kaselja, koji će se snažno zauzeti za interese radnika.

U tom smislu upućuju se svi članovi sindikata da obavezno obavijeste tajništvo sindikata o tome da je Porezna uprava pokrenula  postupak protiv njih, a kako bi ostvarili pravo na pravnu zaštitu sindikalnog odvjetnika.

Zaključno:- Hrvatski sindikat radnika migranata će se zauzimati za ravnopravnost migranata na cjelokupnom području Republike Hrvatske.Nastojat ćemo se izboriti za mogućnost ostvarivanja olakšica na dodatno oporezivanje. Kao jedan od vodećih argumenata je i taj što novac zarađen u inozemstvu ulažemo u Republici Hrvatskoj (izgradnja kuća, kupovanje stanova, ulaganje u poljoprivredu i sl.) iz čega proizlazi čista dodatna ekonomska korist. U tom smislu, naš utjecaj na ekonomiju Hrvatske gotovo je jednak utjecaju hrvatskih izvoznika, poručio je Franjo Lazar, predsjednik Hrvatski sindikat radnika migranata

U sklopu svojih brojnih aktivnosti HSRM je stupio u kontakt sa sindikatom vidaflexa, u koji su je učlanjeno više od 1000 hrvatskih njegovateljice koje rade u Austriji.

S ciljem daljnje uspješne suradnje, zajedničkog rješavanja problema te još snažnije zaštite prava hrvatskih radnika migranata čelnici obaju sindikata pripremaju novi sastanak kao i Sporazum kojim će detaljno biti razrađeni međusobni odnosi i akcije. Sporazum o suradnji, Hrvatskog sindikata radnika migranata i vidaflexa, bit će potpisan u subotu 31.srpnja ove godine u društvenom domu Općine Cestica, Dravska.

dp

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments