Foto: Screenshot N1

“Za razliku od prošle vlasti, ova vlast je poštivala, poštuje i poštovat će kolektivne ugovore radnika Zagrebačkog holdinga”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu komentirajući štrajk radnika Čistoće.

Tvrdi kako u slučaju štrajka u Čistoći mora raditi 150 radnika. 

“Želim da se ovo riješi što prije, ne želim dolijevati ulje na vatru. Želim da sindikati kažu stoje li iza ovog ili ne. Ako ne stoje, ovo je nezakoniti štrajk i oni moraju snositi trošak. Ovo što oni traže je 40 posto u odnosu na studeni. Radnici dobivaju plaću plus dodatke. To je ukupno oko 990 eura za komunalne radnike”, rekao je.

Ponovio je da sindikati trebaju preuzeti odgovornost te da je gradska uprava spremna na dijalog.

Upitan zašto nije došao među radnike Čistoće, Tomašević je rekao da će doći.

“Ja nisam Milan Bandić, koji je za svako zapošljavanje u Holdingu, od čistačice do direktora, davao svoj potpis. Ako treba uključit ću se, ali s kim da je razgovaram?”, rekao je Tomašević.

Na pitanje dokad će trajati štrajk i hoće li sankcionirati radnike Čistoće, Tomašević je rekao da se nada da do toga neće doći.

Odlazak na teren je nešto što bismo očekivali od Tomaševićevog prethodnika Milana Bandića, a on kaže kako smatra da je to nužno i da ga se ne može uspoređivati s bilo kime. “Što se tiče usporedbi, ja nisam Milan Bandić koji je oblačio uniformu da nauči radnike kako da rade, ja sam ovdje da ja naučim”, rekao je Tomašević. 

“Ono što je dogovoreno sam pismeno potpisao”, kaže gradonačelnik te objasnio da će se ispuniti pet uvjeta radnika, a razgovarat će se o preostalih šest.

Čini da se da je zaboravio samo dan ranije izrečeno jer je – vidi čuda – u četvrtak, odjeven u uniformu pomoćnog radnika Čistoće, najavio da i on ide s radnicima skupljati smeće i naučiti od njih kako se to radi.

Iz svega vidljivog možemo zaključiti samo: “Sve je isto, samo njega nema”.

Anita M.