Vedrana Rudan o aferi KONGO: “Pošto crna beba?”

0
Foto: screenshot

Književnica Vedrana Rudan na svojemu blogu Rudan.info objavila je tekst “Pošto crna beba?“, u kojemu je dala mišljenje o “slučaju Zambija”. Riječ je, podsjetimo, o četiri hrvatska para koja se trenutno nalaze u Zambiji, gdje im se sudi pod optužbom da su pokušali trgovati djecom.

Rudan je u uvodnom dijelu teksta zaključila da je “‘uvoz’ afričkih beba u ‘civilizirane’ zemlje kriminal”, a zatim se zapitala zašto se u Hrvatskoj uopće govori o “nekolicini ljudi koji su krenuli u lov na djecu samo zato što to mogu platiti?”. Dodala je da je “trgovanje bebama” prljav posao i da se tu ne radi ni o kakvoj plemenitosti i ljubavi, kako se zna reći kada se govori o posvajanju djece iz nerazvijenih afričkih zemalja

“Jesmo li kad čuli što o svemu misle majke i očevi otete djece? Imaju li oni ikakva prava? Teza je, već godinama, da su roditelji prodane djece presretni jer tamo daleko na djecu čeka bolja budućnost. Odlaze u ‘demokratske’ zemlje u kojima teče med i mlijeko. Bar će preživjeti, školovat će se, doživjeti duboku starost u sreći i veselju. Nikad neću povjerovati u to sranje”, piše u svom stilu Rudan.

Piše dalje da u cijeloj ovoj priči nisu jadni optuženi Hrvati, već upravo roditelji “otete djece”.

“Jadni građani Konga i ostalih afričkih zemalja u kojima bijelci kupuju djecu. Ovih dana mi građani Divljeg Kurdistana brinemo o sudbini lovaca na crno meso umjesto da plačemo nad sudbinom roditelja otete djece. Da se mene pita, lovci i lovkinje ostali bi tamo gdje trenutno jesu i odležali koliko treba. Istovremeno bi robijali i ovi ovdje koji su im za tko zna koliko love uručili ‘uredne papire’ za ‘njihovu’ djecu”, smatra Rudan.

Na kraju je zaključila da će se ekipa iz Zambije vjerojatno sretno vratiti doma, ali, nada se Rudan, “bez kupljenih beba”.

Anita M.