Travanj pred vratima, a covid dodatka ni na vidiku: Hoće li ga uopće isplatiti?

0
141
Ministar Josip Aladrović/Foto:screenshot Youtube

Prije točno mjesec i pol dana ministar rada Josip Aladrović praktički je potvrdio isplatu covid dodatka, poručivši kako “neki model obeštećenja moramo naći”. Gdje je zapelo?

Hoće li ga objaviti danas? Ili sutra? Mogli bi. U četvrtak bi moglo biti nezgodno, tada je 1. april. U petak se ljudi okreću uskršnjim blagdanima, možda da ga objave kao “poklon” umirovljenicima?

Naravno, pričamo o isplati najavljenog covid dodatka za umirovljenike o kojem svi uključeni u pregovore ne žele izaći s detaljima dogovora.

Tko uopće pregovara? S jedne strane imamo Vladu, dakle Ministarstvo rada, Ministarstvo financija, predstavnike HZMO-a, HZZO-a i tako dalje, a nasuprot njih predstavnice dviju najvećih umirovljeničkih udruga, Sindikata i Matice umirovljenika. Iza njih su još najmanje tri političke stranke s umirovljeničkim predznakom, ali oni nisu uključeni u pregovore – donosi mirovna.hr

Što se zna o covid dodatku?

O covid dodatku se ne zna gotovo ništa. Predviđen je kao socijalni dodatak za najsiromašnije umirovljenike, državni “poklon” koji bi im trebao financijski pomoći u pandemijskoj godini. Samo, pandemija je s nama već preko godinu dana, a posljednjih mjesec dana pregovora za umirovljenike djeluje kao cijela vječnost.

Umjesto toga imamo neslužbene informacije kako će covid dodatak državni proračun koštati oko 700 milijuna kuna te da bi ga trebali dobiti svi umirovljenici s mirovinama ispod 4.000 kuna.

Što se tiče datuma isplate, prvotno se spominjala mogućnost da se isplati s mirovinama za ožujak (u travnju), a posljednjih dana smo mogli uočiti i formulaciju da bi trebao biti isplaćen do svibnja. Par tjedana prije lokalnih izbora.

Što se ne zna o covid dodatku?

Najveća tajna koja se čuva je ona koja umirovljenike najviše zanima – iznosi i razredi isplata. S te dvije informacije svaki umirovljenik može znati koliko će dobiti.

S druge strane, ne zna se ni zašto je postupak pregovora i odlučivanja o isplati covid dodatka tajnovit. Ne zna se ni jesu li gotovi pregovori o iznosima i razredima ili se sada samo rješavaju formalno-pravni uvjeti isplate. Naime, Vlada nikada umirovljenicima nije pripremala ovakav poklon, nemaju se na što pozvati pa model isplate moraju doslovno “izumiti”. No, je li preko mjesec i pol dana i više nego dovoljno za taj posao? To neka prosude sami umirovljenici.

Ne zna se ni kada bi Ministarstvo rada moglo u javnost izaći s točnim razredima i iznosima isplata. Ne zna se ni kada umirovljenici mogu očekivati novac na svojim računima.

Sva ova pitanja prošloga smo tjedna postavili Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ali još uvijek nismo dobili odgovor.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here