Foto: Pixabay

Ne postoje znanstveni dokazi o većoj rizičnosti trudnica i prelasku infekcije COVID-19 na plod ili bebu, umirujuće su riječi dr.sc. Edine Berberović, dr.med., specijalistice ginekologije i porodništva, subspecijalistice fetalne medicine i porodništva iz Klinike za ginekologiju i porodništvo, KB Sveti Duh u Zagrebu.

Svjesni smo da popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa ne znači da nam se životi vraćaju u normalu – već u neku novu normalu, pod strožim pravilima nego dosad. U takvom okruženju trebamo se oslanjati na stručne informacije, kako bismo pravilno zaštitili naše zdravlje i zdravlje naših bližih ali i cijele zajednice. A trudnice, nerođena i tek rođena djeca posebno su osjetljivi članovi društva, pa smo s dr. Berberović porazgovarali o utjecaju COVID-19 infekcije na trudnice, majke i bebe.

– Jesu li trudnice rizičnija skupina za samu infekciju? Odgovor je: nisu. Dakle rizik infekcije trudnica u odnosu na ostalu populaciju je jednak. Malobrojne su studije, ali one koje postoje su pokazale da COVID-19 infekcija ne uzrokuje spontane pobačaje ni malformacije fetusa, a zbog Covid-19 infekcije neće doći ni do prijevremenog porođaja. Pitanje je postoji li transmisija Covid-19 infekcije s majke na fetus, i odgovor je: ne postoji. Neke studije su izolirale majčino mlijeko, uzimale su uzorke iz plodne vode i posteljice i dokazale su da ne postoji li prisutnost virusa, napominje dr. Berberović i dodaje:

– Nije dokazano da se virus prenosi majčinim mlijekom, što znači da je laktacija tj. dojenje kod majke koja je COVID pozitivna sigurno! Što se tiče samog porođaja COVID-19 pozitivne trudnice, preporučuje se vaginalni porođaj, bilo da je to spontani ili inducirani, i sama COVID-19 infekcija trudnice nije indikacija za carski rez.  Naravno, ako trudnica želi epiduralnu analgeziju, može ju dobiti, a u slučaju da postoji indikacija za carski rez zbog bilo kojeg drugog razloga, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije treba izbjegavati endotrahealnu intubaciju, da ne bi došlo do zaraze medicinskog osoblja.

Velika i tužna promjena za roditelje jest zabrana prisustva očeva, odnosno partnera na porođaju, kao i zabrana svih posjeta tijekom boravka trudnica i rodilja u bolnici. Na pitanje trebaju li COVID-19 pozitivne majke biti odvojene od svoje tek rođene djece, dr. Berberović odgovara:

– Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Engleskog društva ginekologa i opstetričara, smatra se da ne treba doći do odvajanja majke i djeteta, samo se treba držati higijenskih navika, nošenja maske,  dezinfekcija posudica gdje se drži mlijeko i redovito pranje ruku. Što se tiče preporuka Hrvatskog društva za ginekologiju i porodništvo, ono smatra da bi u slučaju COVID-19 pozitivne majke trebalo doći do odvajanja majke i djeteta, ali zapravo je konsenzus da majka odlučuje želi li dojiti dijete ili ne. U slučaju da majka želi dojiti, potrebno je to omogućiti, a u slučaju da se majka boji da će infekcija proći na dijete, i da ne želi dojiti, potrebno je to omogućiti odnosno odvojiti majku od djeteta, odnosno dijete od majke.

IZVORHRT
Podijeli objavu