U Blagaju kod MOSTARA obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače

0
Foto: Facebook

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u ponedjeljak je na tvrđavi hercega Stjepana Kosače (Stjepan grad) u Blagaju obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara Goran Bošnjak naglasio je kako je ovo prvi put da se na ovom mjestu obilježava komemoracija za Katarinu Kosaču.

– Ideja je bila zaštiti važnost i ulogu kraljice Katarine u Bosni i Hercegovini i za Hrvate u BiH, ali i zaštiti i samu tvrđavu koja je jednim dijelom prepuštena zaboravu. Cilj nam je da ovo uđe u tradiciju i da se i narednih godina obilježava na istom mjestu. Također, nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća održana je i misa u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju – kazao je Bošnjak.

Dodao je kako su poučeni iskustvom s Bobovca došli na ideju da se godišnjica smrti kraljice Katarine obilježi na navedenom mjestu, s obzirom na to da je to njezino rodno mjesto.

Pričajući o povijesti kraljice Katarine, Marinko Jurić iz Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Sveti Ante Cim kazao je kako se ona rodila 1424. godine u Blagaju.

– Neki povijesni podaci kažu da je rođena i godinu kasnije, a što se tiče njezinog statusa, bila je posljednja bosanska kraljica i po tome je na neki način i pamtimo. Koliko je ona, zapravo, ostavila traga u Bosni kao kraljevstvu govori činjenica da žene i dan danas u Kraljevoj Sutjesci nose crne dimije i crne marame na glavama u nekakvom žalovanju za njom iako je prošlo više od 500 godina nakon toga – kazao je Jurić.

Istaknuo je kako je važno napomenuti i to da je svoju Bosnu, pod najezdom Turaka, ostavila papi Sikstu u nasljedstvo.

Obilježavanje 543. godine od smrti kraljice Katarine Kosače u njenom rodnom Blagaju, koje je prvi put održano u organizaciji mladeži mostarskog HDZ-a zasmetalo je pojedinim bošnjačkim udrugama i građanima.

Na ovaj događaj oštro je reagirala muslimanska Koordinacija NVO Blagaj te priopćenjem za javnost koje potpisuju Sead Salčin, Arif Fazlić i Avdo Idriz poručila da se radi o “provokaciji građana” Mostara i da takve skupove stanovnici Blagaja nikada neće prihvati.

“Planirani sadržaj manifestacije s jednonacionalnom ikonografijom, izmišljenim obilježjima Mostara i obilježjima paratvorevina Herceg Bosne na lokalitetu Starog grada Blagaja je bio politički skup s folklornim sadržajima i iskrivljenim povijesnim činjenicama, koji je imao za cilj provokaciju građana Grada Mostara”, ističu iz ove bošnjačke Koordinacije NVO Blagaj.

Kažu da je herceg Stjepan Kosača bio veliki bosanski feudalac i mudar upravitelj koji je u svoje vrijeme spajao istočne i zapadne kulture. Ističu da je njegov sin Ahmet paša Hercegović bio veliki osmanski vezir, a kćerka Katarina Kosača-Kotromanić supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, na koju su građani Blagaja posebno ponosni.

“Iz naprijed navedenih razloga, kao i neprihvaćanja istinitih i povijesnih činjenica iz prošlosti i presuda Međunarodnog suda u Hagu po pitanju Herceg Bosne, sadržaji koji imaju nisu dobrodošli na Starom gradu Blagaju”, navode iz bošnjačke Koordinacije NVO Blagaj.

Poručuju da stanovništvo Blagaja nikad neće prihvatiti održavanje ovakvih skupova, “jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva”.

“Blagaj je od svog postanka svjetski poznata turistička destinacija i svaki dolazak u tom pogledu je prihvaćen i moguć, ali bez izmišljenog grba Mostara s križom iz 1452.god i obilježja paratvorevina Herceg Bosne”, poruka je Koordinacije NVO Blagaj, javlja Dnevnik.ba

T.R.I

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here