U Dubrovniku nema nezaposlenih, poštu raznose Filipinci!

0
Foto; Screenshot HRT

Na dubrovačkom je području najveća potražnja za stranim radnicima. U turizmu su oni prisutni već godinama, a sve su češći radnici iz trećih zemalja i u drugim djelatnostima. Četiri nova djelatnika Hrvatske pošte – Filipinca – polako upoznavaju dubrovačke ulice, a njih je jutros upoznala naša ekipa.

Jonathan, Ludovico, Marlon i još jedan Jonathan – četiri su nova poštara koji su prije 15-ak dana došli u Dubrovnik s dalekih Filipina.

– Čuo sam ponešto – da je turistički grad, da ima bogatu povijesnu baštinu, staru gradsku jezgru. A i gledao sam seriju Igre prijestolja, rekao je poštar Jonathan Galvez.

– Jako, jako mi se sviđa. Posebno vrijeme. Hladno je. I svi ljudi ovdje su jako ljubazni, kazao je poštar Ludovico Lausin Jr.

– Vrijedni su, rade, žele raditi, pitaju ima li još posla. Dobri su, rekao je kontrolor za poštanske procese Dubrovnik Ivan Krajina.

– Komunikacija je isključivo na engleskom, dodao je.

No, čini se, ne zadugo.

– Kako ste?, Dobar dan, dobro jutro. Gdje je, lijevo, desno i meni najdraže – laku noć, kaže poštar Jonathan Junio.

Na posao se još uvijek privikavaju.

– Bude svaki dan netko s njima. Pokaže im se teren kuda trebaju nositi, pokaže im se gdje počinju i gdje završavaju, provede ih se jer, jasno, sve im je ovo novo, rekao je kontrolor za poštanske procese Dubrovnik Ivan Krajina.

Uske ulice i puno stepenica pravi su izazov.

– Ponekad je teško jer sam novi ovdje, ali dajem sve od sebe da naučim adrese, kaže poštar Marlon Polillo.

Dodaje kako ponekad koristi GPS.

Osim kolega dobro su ih prihvatili i Dubrovčani, posebno oni stariji.

– Bude baš zanimljivih reakcija. Pitaju nas odakle smo. Neki govore engleski, ali većina govori samo hrvatski. I čak ih razumijemo. Zaista se trudimo prihvatiti jezik kako bismo što bolje djelovali u zajednici, kaže poštar Jonathan Junio.

Strani su radnici najtraženiji u turizmu i ugostiteljstvu, proizvodnim djelatnostima, te transportu i logistici, a najpoželjniji su upravo Filipinci.

– Oni govore engleski jezik, već su tradicionalno godinama zastupljeni u radu u inozemstvu, trenirani su za taj rad u inozemstvu i jednostavno najbolji radni učinak pružaju upravo oni, kaže direktor agencije za posredovanje pri zapošljavanju Stjepan Jagodin.

Novi su dubrovački poštari posljednjih 8 godina proveli u Kataru na drukčijim poslovima, a ovdje im je, kažu, puno ljepše, pa planiraju dulje vremena donositi pošiljke Dubrovčanima.

Anita M.