U Egiptu pronađen čudan drevni tunel: “To je geometrijsko čudo”

0
Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i starina

ARHEOLOZI su ispod hrama u drevnim ruševinama grada Taposiris Magna na egipatskoj obali otkrili golem, spektakularan tunel koji su stručnjaci nazvali “geometrijskim čudom”.

Arheologinja Kathleen Martinez sa Sveučilišta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici i njezini kolege pronašli su 13 metara ispod zemlje tunel visok 2 metra. Njegov dizajn, prema egipatskom ministarstvu turizma i starina, nevjerojatno nalikuje 1036 metara dugom Eupalinosovom tunelu – akvaduktu iz 6. stoljeća prije Krista koji se nalazi na grčkom otoku Samosu.

Eupalinosov tunel se često naziva čudom inženjerstva jer se u vrijeme gradnje radilo o konstrukciji bez presedana. Iako tunel Taposiris Magna nije prvi takve vrste, njegova konstrukcija je jednako impresivna. Iako strukturom nalikuje onom na Samosu, za sada nije poznato koja je točno njegova funkcija, piše Science Alert.

Potraga za grobnicom Kleopatre

Martinez, koja od 2004. radi na nalazištu Taposiris Magna i traga za izgubljenom grobnicom Kleopatre, smatra da se nalazi na dobrom putu. Naime, prethodna su iskapanja otkrila tragove koji, čini se, upućuju na slavnu egipatsku kraljicu.

Taposiris Magnu osnovao je oko 280. godine prije Krista Ptolemej II., sin Aleksandra Velikog i jedan od Kleopatrinih predaka. Arheolozi smatraju da je hram u gradu bio posvećen bogu Ozirisu i božici Izidi – koju je štovala Kleopatra. Na tom su nalazištu pronađeni i novčići s imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, kao i figurice Izide.

U hramu su također pronađeni grčko-rimski grobovi. Moguće je da su Kleopatra i njezin suprug Marko Antonije pokopani u sličnim grobnicama. No za sada je prerano reći hoće li ovaj tunel pružiti neke informacije o tome gdje je pokopana slavna kraljica. 

Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i starina

Niz potresa

Sada slijedi faza istraživanja obližnjeg Sredozemnog mora. Naime, između 320. i 1303. godine obalu je pogodio niz potresa, zbog čega se urušio i potopio dio hrama. Osim toga, dosadašnja iskapanja su otkrila mrežu tunela koji se protežu od jezera Mariout do Mediterana.

Bez obzira na to hoće li arheolozi pronaći posljednje počivalište Kleopatre, temeljita pretraga ovih ruševina mogla bi nam reći više o tajanstvenom drevnom gradu. U tunelu su već pronađena neka “blaga”: komadi keramike i pravokutni blok vapnenca.

“Ako otkrijemo grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, radit će se o najvažnijem otkriću 21. stoljeća. Ako je ne nađemo, ipak smo na ovome mjestu pronašli velika otkrića”, rekao je prije 13 godina tadašnji ministar turizma i starina Zahi Hawass.